Vijesti 29.01.2022.

Vinko Puljić otišao u penziju, imenovan nasljednik

ČITANJE: 1 minuta

Papa Franjo prihvatio je odreknuće pastoralnog upravljanja Vrhbosanskom nadbiskupijom kardinala Vinka Puljića te ga je u subotu, 29. januara penzionisao.

Njega će na čelu Vrhbosanske nadbiskupije naslijediti dosadašnji nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić. Vijest je istovremeno, tačno u podne, objavljena u Vatikanu i Sarajevu.

U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u glavnom gradu BiH u prisutnosti dvojice nadbiskupa, članova konzultora i stolnog kaptola Vrhbosanske nadbiskupije te nekolicine saradnika kardinala Puljića i mons. Vukšića ovu vijest obznanio je otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu mons. Amaury Medina Blanco, javio je portal Katoličkog tjednika.

Podsjećanja radi kardinal Puljić je na čelu Vrhbosanske nadbiskupije bio 31. godinu. Vrhbosanskim nadbiskupom imenovao ga je Ivan Pavao II. i to 7. decembra 1990. Isti Papa ga je posvetio za biskupa 6. januara 1991. Ustoličen je u sarajevskoj katedrali Srca Isusova 19. januara 1991.

Tokom rata ostao je u opkoljenom Sarajevu, iako je povremeno izlazio iz grada po potrebi. Jedno vrijeme bio je jedini vjerski poglavar prisutan u glavnom gradu BiH. Zbog ustrajnog nastojanja oko prekida sukoba, međusobnog pomirenja, poziva na dijalog papa Ivan Pavao II. ga je 30. oktobra 1994. imenovao kardinalom Svete Rimske Crkve. Time je postao prvi kardinal u historiji Bosne i Hercegovine. Učestvovao je na konklavama 2005. i 2013., na kojima su za Pape izabrani: Benedikt XVI. i Franjo.

U skladu sa Zakonikom kanonskog prava, kada je 8. septembra 2020. napunio 75 godina života papi Franji ponudio je odreknuće od službe, a Sveti Otac mu je 29. novembra 2020. odgovorio da ostaje na mjestu vrhbosanskog nadbiskupa “dok se drugačije ne odluči” što se dogodilo 29. januara 2022.

S penzionisanjem prestaje njegovo upravljanje Vrhbosanskom nadbiskupijom, ali i sve službe koje je imao u Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine.

(E.M)