Vijesti 03.10.2016.

Viroze napunile ambulante u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Viroze su povećale broj pacijenata u ambulantama posljednjih dana. Mnogi traže pomoć ljekara zbog opšte slabosti, povišene temperature, bolova u mišićima, kašljanja, bolova u grlu, curenja nosa i kijanja.

Ovo je potvrdila načelnik Službe porodične medicine u Doma zdravlja Kosana Stanetić.

– Iako mnogi misle da su zaraženi virusom gripa, u pitanju su respiratorne infekcije različite jačine. Jedni dolaze sa blažim simptomima, a drugi sa jačim. Ipak, najviše je djece i lica srednjeg životnog doba. Manji je broj starijih osoba. Razlog za to je što najčešće borave u kućama, a manje na mjestima gdje bi mogli doći u kontakt sa infekcijom: u autobusima, na javnim mjestima ili kafićima. U svakom slučaju, od prošle sedmice znatno je povećan broj pacijenata – objasnila je Stanetićeva.

Jedan od razloga koji su prouzrokovali viroze su i vremenske prilike, odnosno velike razlike u dnevnim temperaturama vazduha.

– Ujutro i u večernjim časovima je dosta hladnije nego u toku dana, tako da se veliki broj građana ne oblači adekvatno. Organizam je podložniji virusima kada su prisutne takve temperaturne promjene – precizirala je Stanetićeva.

Savjet ljekara je da se izbjegava boravak u velikim grupama.

– Treba što češće i duže boraviti na svježem vazduhu. Isto tako, važno je da se redovno provjetravaju prostorije u kojima se boravi. Treba jačati imunitet uzimanjem vitamina C, meda i adekvatnom ishranom. Potrebno je i više sna, a manje stresa – savjetuje Stanetićeva.

Istakla je da je veoma važno da građani ne uzimaju antibiotike na svoju ruku.

– Pacijenti treba da koriste samo ono što im ljekar propiše i preporuči – zaključila je.

Mještanka Vrbanje Milka Perić kaže da su kod nje prvi simptomi bili škakljanje u grlu i kašljanje.

– Mislila sam da će brzo proći, ali ubrzo me je zaboljelo grlo. Osjećala sam malaksalost, a počeo je i da mi curi nos pa sam odlučila da zatražim pomoć ljekara. Morala sam nekoliko dana da odležim i sad sam već bolje – kazala je Perićeva.

Ambulante

Prema podacima Doma zdravlja Banjaluka, na teritoriji grada u svim ambulantama je registrovano 187.386 pacijenata.

Ambulante rade u 35 mjesnih zajednica. U avgustu je položen kamen temeljac za izgradnju nove ambulante u MZ Donja Kola. Novi objekat bi trebalo da ima površinu od 123 metra kvadratna i sadržavaće ljekarsku ordinaciju, sobu za medicinske intervencije, recepciju otvorenog tipa za prijem i trijažu.

(Glas Srpske)