Vijesti 12.12.2020.

VIRUS VELIKA NEPOZNANICA Rezultati serološkog testiranja šokirali banjalučku porodicu

ČITANJE: 2 minute

Iako je od prvog registrovanog slučaja virusa korona u svijetu prošlo više od godinu dana, na brojna pitanja u vezi sa ovom zarazom i dalje ne postoje naučno dokazani odgovori.

Jedno od aktuelnih pitanja je i kako to da u okviru jednog domaćinstva bude zaražen samo jedan član. Takav primjer potvrđuje i jedna porodica iz Banjaluka o kojoj je pisao portal “Srpskainfo”.

Dva člana jednog domaćinstva iz Banjaluke, odnosno supruga i suprug, su u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS, 7. i 8. decembra, radili test Anti SARS-CoV-2-IgG, a kojim se utvrđuje da li testirana osoba ima antitijela, odnosno da li je bila zaražena novim virusom korona.

Rezultati njihovih testova bili su različiti, odnosno kod jedne osobe test je bio pozitivan, što znači da je prebolovalla virus, dok je kod drugog člana porodice test negativan.

Osoba sa utvrđenim antitijelima nije sigurna kada je bila zaražena, a testiranim članovima porodice nije jasno kako se tako nešto moglo dogoditi.

Osoba kojoj je nalaz bio pozitivan početkom novembra osjetila je blage simptome prehlade, odnosno šmrcanje, dok druga kod koje nema antitijela, je u tom periodu imala slične simptome. Dakle, bez karakterističnih simptoma korona virusa.

Specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka Mladen Šukalo za “Srpskainfo” rekao je vrlo teško dati konkretan odgovor na ovo pitanje, te da se u najvećem Domu zdravlja Republike Srpske bili svjedoci brojnih slučajeva, u ovih devet mjeseci koliko traje epidemija, da samo jedan član domaćinstva bude zaražen.

“Kroz projekat utvrđivanja prisustva antitijela kod stanovništva u Republici Srpskoj, a testiraju se kompletne porodice, primjećujemo da neki članovi porodice imaju antitijela, a neki ne. Osim toga, uočavamo i, mada ne često, da imamo prisustvo antitijela kod osoba koje apsolutno ne znaju da su bile zaražene, nisu imali simptome i prošli su kroz infekciju neopaženo”, pojasnio je dr Šukalo.

Iako su rizične kategorije osobe koje imaju pridružena oboljenja, dr Šukalo kaže da postoje česti primjeri da baš te osobe, koje su i starije životne dobi, prođu sa srednje teškom kliničkom slikom ili blagim simptomima.

On smatra da će odgovori na brojna pitanja u vezi sa novim virusom korona biti ponuđeni kroz naučne studije u skorijoj budućnosti.

(N.S/ Banjaluka.net)