Vijesti 06.01.2023.

VIRUSI HARAJU: Veliki broj oboljelih od respiratornih infekcija u banjalučkom Domu zdravlja

ČITANJE: 2 minute

Posljednjih dana prošle i prvih dana ove godine zabilježen je porast broja pacijenata oboljelih od svih vrsta respiratornih bolesti, a koji su se javili u banjalučki Dom zdravlja.

Kako su potvrdili za “Nezavisne” iz ove ustanove, povećan broj pacijenata zabilježen je u Službi porodične medicine, specijalističkim ambulantama iz pedijatrije, kao i u Službi hitne medicinske pomoći.

“Najveći broj pacijenata dolazi na pregled zbog izrazitog povećanja tjelesne temperature, koja se kreće između 39 i 40 stepeni. Povećana temperatura je praćena glavoboljom i opštim simptomima u vidu malaksalosti, opšte slabosti, bolova u mišićima i kostima”, pojašnjava dr Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine.

Ističe da pacijenti mogu imati i druge simptome, poput kašlja, stezanja u grudima, bolova u grlu i uhu.

Prema njenim riječima, širenju respiratornih infekcija doprinijelo je neobično toplo vrijeme za ovo doba godine i okupljanje velikog broja ljudi zbog proslavljanja praznika.

Stanetićeva naglašava da su izolovani različiti respiratorni virusi, od virusa korona, koji je još u cirkulaciji, virusa gripa, respiratorni sincicijalni virus, adenovirus i drugi, ali dodaje da ima i pacijenata sa bakterijskim infekcijama respiratornog trakta.

“Najugroženije grupe pacijenata su predškolska i školska djeca, mada ove infekcije viđamo i kod odraslih pacijenata. Za prevenciju obolijevanja od navedenih respiratornih infekcija preporučuje se poštovanje opštih epidemioloških mjera, tj. izbjegavanje okupljanja i dužeg boravka u zatvorenim prostorima, pranje ruku, kao i preduzimanje mjera za jačanje imuniteta”, rekla je Stanetićeva.

Jedna Banjalučanka kaže da je prije nekoliko dana njenom djetetu naglo porasla temperatura, kao i da ju je bezuspješno pokušala smanjiti, zbog čega se i obratila ljekaru.

“Kada sam prije nekoliko dana odvela dijete doktoru, zatekla sam punu čekaonicu pacijenata, kako starijih, tako i onih najmlađih, koji su imali vidljive simptome gripa. Primijetila sam da se većina njih žalila na visoku temperaturu”, kaže ova Banjalučanka.

Prema njenim riječima, uvjerena je da su izrazito visoke i nezapamćene temperature za ovo doba godine uticale na to da se mnogo stanovnika razboli i potraži pomoć ljekara.

Stanetićeva dodaje da je prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti aktivnost virusa influence u porastu, a pojedine evropske zemlje su prijavile regionalnu i široku rasprostranjenost virusa influence sa srednjim do visokim intenzitetom aktivnosti, prenose Nezavisne.

(SB)

Oznake: Dom zdravlja