Vijesti 25.12.2018.

Virusi napunili pedijatrijske ambulante

ČITANJE: 2 minute

Da su mališani napunili ambulante, potvrdili su iz Doma zdravlja Banjaluka, navodeći da je tokom decembra zapažen povećan broj oboljelih od virusnih infekcija u novorođenačkom i dojenačkom uzrastu, kao i pacijenata predškolskog i školskog uzrasta.

RSV – respiratorni sincialicilni virus, koji se manifestuje simptomima kao što su zapušenost i curenje nosa i suvi kašalj, a potom se razvija slika brohiolitisa, koja zahtijeva hospitalizaciju, napunio je ambulante pedijatara.

Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka, kaže da su u ovo doba godine najčešće respiratorne infekcije.

“Pacijenti se javljaju na preglede zbog infekcija gornjeg i donjeg respiratornog trakta. Najčešće infekcije su upale ždrijela, sinusitis, rinitis, tracheitis, laryngitis, bronchitis, a rjeđe se viđaju i upale pluća”, objasnila je Stanetićeva.

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječje bolesti UKC RS, kaže da u toj klinici tim stručnih ljekara nakon pregleda ustanovi da li je dijete za bolničko liječenje ili ne, te da nijednom djetetu nisu uskratili liječenje ako je ono bilo neophodno.

“Ponekad čak moji doktori, pod pritiskom zabrinutih roditelja, primaju i djecu kojoj nije potrebna hospitalizacija, pa ih ja nakon detaljnog pregleda otpustim na kućno liječenje”, kazao je Mirošljević.

Dodaje da je istina da je povećan broj oboljele novorođenčadi i djece u ranoj dojenačkoj dobi od RSV-a.

“Mi lako dubokim brisom ždrijela utvrdimo da li je riječ o ovom virusu. Simptomi ovog virusa variraju od lakog kašlja do teškog kliničkog stanja, koje zahtijeva mehaničku ventilaciju. RSV prođe sam od sebe, mi medicinari samo pomažemo dječjem organizmu da se lakše od njega odbrani”, rekao je Mirošljević.

(Nezavisne)