Vijesti 03.07.2021.

Virusolog: Delta soj će “tražiti” nevakcinisane

ČITANJE: 1 minuta

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je da je najvažnija činjenica da vakcina štiti od korone, navodeći i da će novi, delta soj “tražiti nevakcinisane i to ne mora svjećom jer ih ima dosta”.

“Manja količina tog virusa je dovoljna za inficiranje. Znači dovoljno je da ga se udahne manje ili da se kraće sjedi kraj zaraženog”, rekao je Šekler za TV Prva, dodajući da u slučaju da se vakcinisani razbole, to ima blaži oblik.

Prema njegovim riječima, iskustava iz drugih zemalja govore da će se njima zaražavati u 98 odsto slučajeva nevakcinisani. Kako je dodao virusolog, ne zna gdje će da se sakriju od virusa.

Govoreći o potrebi vakcinisanja, on je rekao da naglasak sada treba da bude na uzrastu od 18 do 40 godina.

Navodeći da je na dva ispitana uzorka u institutu u Kraljevu nađen delta soj, virusolog Milanko Šekler je rekao da to “nije ništa neočekivano i ko zna da li smo uhvatili prve (takve slučajeve). Možda je bilo i prije”.

“Meni je nepojmljivo da neko sada putuje u Rusiju kako bi se bavio planinarenjem, gdje imate najveći broj novozaraženih ikada”, rekao je Šekler, ukazujući kod koga je okrivena zaraženost delta virusom, kao i da se radi o osobama koje nisu vakcinisane.

(E.M)