Više cijene industrijskih proizvoda na domaćem i stranom tržištu

prehrambena-industrija

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u Republici Srpskoj u martu u odnosu na februar u prosjeku su više za 0,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano po namjeni potrošnje, u martu u odnosu na februar cijene intermedijarnih proizvoda u prosjeku su više za 0,5 odsto, cijene kapitalnih proizvoda više za 0,2 odsto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju više su za 0,1 odsto.

Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku su niže za 0,4 odsto i cijene energije su niže za 0,1 odsto.

Posmatrano po područjima industrijske proizvodnje, u martu u odnosu na februar cijene u prerađivačkoj industriji u prosjeku su više za 0,3 odsto, cijene u sektoru vađenja ruda i kamena u prosjeku su niže za 0,4 odsto, dok su cijene u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija u prosjeku su ostale na istom nivou.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda iz Srpske na stranom tržištu u martu godine u odnosu na februar u prosjeku su više za 0,2 odsto.

Posmatrano po namjeni potrošnje, u martu u odnosu na februar cijene intermedijarnih proizvoda u prosjeku su više za 0,8 odsto, cijene kapitalnih proizvoda više su za 0,6 odsto, a cijene energije u prosjeku su niže za 1,7 odsto.

Cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju su niže za 0,9 odsto, dok su cijene trajnih proizvoda za široku u prosjeku u prosjeku su ostale na istom nivou.

Posmatrano po područjima industrijske proizvodnje u martu u odnosu na februar, cijene u prerađivačkoj industriji u prosjeku su više za 0,3 odsto, cijene u sektoru vađenja ruda i kamena u prosjeku su niže za 0,7 odsto, dok su cijene u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija u prosjeku su ostale na istom nivou.

Ekonomista Duško Đorđević, koji se bavi analizom troškova i cijena, rekao je Srni da su među glavnim faktorima koji utiču na cijene industrijskih proizvoda kretanje cijena baznih metala i energenata na svjetskim berzama, a da kada je riječ o BiH, sistem valutnog odbora.

“Taj sistem po kojem je kurs konvertibilne marke fiksan u odnosu na evro dovodi do toga da ima neke određene pogodnosti, i to kod uvoza robe, prvenstveno robe široke potrošnje, ali je to veliki problem za naše izvoznike jer im je sužen `manevarski prostor` da bi bili cjenovno konkurentni ostalim stranim ponuđačima na ino tržištima”, naveo je Đorđević.

Prema njegovim riječima, fiksan kurs između marke i evra stvara dodatne gubitke izvoznicima, te, uzimajući u obzir troškove proizvodnih kapaciteta koji su fiksni i veliki, dovodi do toga da su poslodavci prinuđeni da smanjuju narednu vrstu troškova, a to su troškovi radne snage.

“To se, uglavnom, odražava na plate zaposlenih, a vidljivo je to kolika su primanja u izvoznim djelatnostima, a u Srpskoj su to koža, obuća tekstil, kao i drvna i drvoprerađivačka industrija, u odnosu na prosječna primanja”, naveo je Đorđević.

(Agencije)

“MILIONSKI PROJEKTI DOLAZE U SRPSKU” Višković o formiranju Savjeta ministara BiH

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je dogovor oko formiranja Savjeta ministara BiH, nakon 13 mjeseci čekanja, dobra vijest za Srpsku jer će mnogi projekti napokon biti odblokirani.  – Izgubili smo nepotrebno 13 mjeseci na neke stvari koje se sad pokazuju da su mogle biti riješene i za manje od mjesec dana –

MINISTARSTVO FINANSIJA: Izmjenama Zakona o porezu na dohodak do jednostavnije procedure za dobrovoljno penzijsko osiguranje

Pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske na 8. redovnoj sjednici nalaze se izmjene Zakona o porezu na dohodak, koji je na inicijativu Ministarstva finansija, utvrdila Vlada Republike Srpske. Razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak sadržan je u opredjeljenju Vlade Republike Srpske da se dalje razvija tržište dobrovoljnog penzijskog

Srpskoj potrebni ozbiljni partneri na nivou BiH

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su Srpskoj potrebni ozbiljni partneri na nivou BiH i da vjeruje da će ih konačno dobiti. Cvijanovićeva je poručila da očekuje da se nakon formiranja vlasti na nivou BiH počnu dogovarati i rješavati stvari na osnovu dogovora, jer u prethodnom periodu nije postojala ni prava kombinacija između

POSLIJE 57 GODINA: Više ne postoji Radnički univerzitet

Nakon 57 godina Javna ustanova “Radnički univerzitet” u Banjaluci, jedna od najstarijih škola za odrasle u BiH, više ne postoji pod tim imenom. Naime, Okružni privredni sud u Banjoj Luci upisao je promjenu poslovnog imena pa će ona u budućem periodu nositi naziv “Centar za obrazovanje odraslih” (COOBL) Banja Luka. Univerzitet je godinama provodio programe

Obustava saobraćaja u Ilindanskoj ulici

U subotu, 23. novembra, u vremenu od 8,00 do 17,00 časova, biće obustavljen saobraćaj za sva vozila na putu kroz Motike, Ilindanska ulica, na dijelu od autobuskog stajališta „Kovačevići“ do autobuskog stajališta „Šobića mlin“, zbog izvođenja radova investicionog održavanja puteva. Za vrijeme izvođenja radova, odnosno za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, autobusi na prigradskoj linija Rakovac-Motike,

LUKA MARKOVIĆ: Očuvanje nacionalnog identiteta i uspješna integracija Srba u Austriji dugoročni planovi Zajednice

Nakon što je na generalnoj Skupštini, održanoj početkom novembra u Beču, došao na mjesto dugogodišnjeg predsjednika Zajednice srpskih klubova Borislava Kapetanovića, istaknuti aktivista Zajednice, ali i Privredne komore iz Beča Luka Marković postavio je ispred sebe jasne ciljeve i smjernice razvoja srpskih klubova u austrijskoj prestonici. Srpski klubovi u Beču godinama predstavljaju mjesto na kojem