Sport 26.08.2018.

VIŠE LOKACIJA Manjača atraktivna za paraglajding

ČITANJE: 1 minuta

Paraglajding, sport najbliži ptičijem letu. Letite bez pomoći motora, isključivo uz pomoć vjetra i vazduha, a osjećaj je stvarno teško opisati. Tako priču započinje Aleksandar Santrač, koji se ovim sportom bavi 30 godina.

Vjetru se, kaže, često prepušta u Stričićima na Manjači, gdje postoji više lokacija za paraglajding.

“Mi imamo tu neku kontinentalno-mediteransku klimu i nemamo jake vjetrove, imamo četiri godišnja doba što je idealno za paraglajding. Razlika temperature noći i danju, pogotovo naša geografija i reljef su savršeni. Super se leti u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru, Trebinju, Doboju, Zenici, Cazinu, Tuzli. Nema grada u kojem se ne leti u BiH”, istakao je Aleksandar Santrač, banjalučki paraglajder.

Najvažnije pravilo je, kaže, “Bolje biti na zemlji i žaliti što niste poletjeli, nego letjeti i žaliti što niste na zemlji”. Ipak, napominje da je riječ o ekstremnom sportu, za koji je obuka od presudnog značaja. Zato su 2001. Aleksandar i njegove kolege osnovali klub koji broji dvadesetak stalnih članova i svake godine organizuje obuku za početnike.

“Veliki problem je što je sve dostupno svima. Svako može da kupi opremu i da se odluči da leti, ali onda nastaju velike greške. Moja preporuka je da se uvijek ide kroz organizovanu školu, zato što su to ljudi koji imaju mnogo iskustva koji vode računa o svemu, o opremi koji birate, mjestu gdje ćete letjeti i najvažnije vremenskim prilikama”, istakao je Santrač.

Paraglajderi u Banjaluci dosežu visinu do 2000 metara, a u letu je moguće provesti cijeli dan, odnosno 8 sati. Zbog prihvatljivih cijena u odnosu na ostatak Evrope, sve više građana i turista odluči se okušati u ovom sportu baš nadomak Banjaluke.

(Atv)