VIŠE MJESTA ZA MALIŠANE Novi vrtići u Obilićevu i Rosuljama otvaraju vrata u septembru

Novi vrtići u Obilićevu i Rosuljama, u kojima će boraviti 60 mališana, trebalo bi da počnu sa radom u septembru, dok će u drugim obdaništima biti oslobođeno još nekoliko stotina mjesta jer će djeca krenuti u školu.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da je pri kraju renoviranje gradskog poslovnog prostora u ulici Marka Kraljevića u Obilićevu, koji bi trebalo da postane “kutak” za najmlađe.

– Ovaj prostor je bio prilično devastiran i za njegovu obnovu je iz budžeta izdvojeno 144.334 KM – naveo je Bilčar.

Kazao je da u ulici Kralja Petra Drugog u Rosuljama napreduje adaptacija poslovnog prostora u vrtić.

– Na toj lokaciji građevinski radovi trebalo bi da budu gotovi za 10-15 dana – rekao je Bilčar i napomenuo da se sanacija ovog prostora finansira kroz donaciju Udruženja osiguravajućih društava RS od 70.000 KM.

Kazao je da će oba vrtića imati mogućnost smještaja po 30 mališana te da je idući korak opremanje obdaništa.

– Raspisan je tender za kupovinu namještaja i ostale opreme potrebne za njihov rad. Cilj je da u septembru imamo spremna dva nova vrtića u ovim naseljima – kazao je Bilčar.

Za ovu godinu grad je najavljivao otvaranje trećeg vrtića, i to u naselju Starčevica.

– Nadam se da ćemo u narednih 15 dana raspisati tender za izbor izvođača radova za preuređenje poslovnog prostora u tom naselju, koji je donedavno koristila Gradska razvojna agencija (CIDEA) – rekao je Bilčar i dodao da će ovi radovi biti finansirani iz gradske kase. On nije mogao da precizira kada bi vrtić na Starčevici mogao otvoriti vrata jer se tenderske procedure mogu odužiti.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović rekla je da se na listi čekanja za upis u vrtić već godinama u prosjeku nalazi 2.000 mališana.

– Otvaranjem novih vrtića neće se riješiti problem duge lista čekanja, ali je to promjena stanja u pozitivnom pravcu i znak da grad ozbiljno shvata taj problem i pokušava da ga riješi – navela je Kurtinovićeva.

Dodala je da će upisom djece u prvi razred biti oslobođeno dodatnih nekoliko stotina mjesta.

– Od 1. do 15. avgusta biće objavljen konkurs za popunu tih mjesta u vrtiću, ali i za ona u novim – kazala je Kurtinovićeva.

Obnova

Za rekonstrukciju i adaptaciju vrtića ove godine je planirano izdvajanje 420.000 maraka iz budžeta.

Osim izdvajanja iz gradske kase, dio novca za te namjene je obezbijeđen i kroz donacije. Od 57 mjesnih zajednica, koliko ih ima na području grada, javni vrtići su raspoređeni u njih 12.

(Glas Srpske)

Obustava saobraćaja u centru Banjaluke

Zbog obilježavanja Kineske nove godine, danas od 18.15 do 19 časova, biće obustavljen saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje svetog Save do Bulevara cara Dušana. Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, na linijama javnog prevoza

“JAČANJE MJESNIH ZAJEDNICA” Inicijativa za nastavak trotoara u Saračici

Na Saračici će biti izgrađen trotoar i na desnoj strani regionalnog puta Banjaluka – Bronzani Majdan, od Tvrdoške do Ravaničke ulice, u nastojanju, navode iz Gradske uprave, da se poveća bezbjednost pješaka na ovoj veoma frekventnoj saobraćajnici. Ovo je nastavak izgradnje trotoara u ovoj mjesnoj zajednici u okviru projekta Grada i UNPD-a „Jačanje uloge mjesnih

“BANJALUČKA KRITIČNA MASA” Novo druženje za ljubitelje bicikala

Grupa građana okupljenih u “Banjalučkoj kritičnoj masi” organizuje  vožnju  biciklima kroz grad  22. februara. Okupljanje je planirano na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS u 18.30, a strat vožnje u 19 sati. „Banjalučka kritična masa” (BKM) je mjesečni događaj koji okuplja ljubitelje i korisnike bicikla s ciljem uživanja u zajedničkoj vožnji. Pored mjesečnih vožnji, članovi

Plavi telefon od 2013. godine zazvonio više od 9.000 puta

Plavi telefon – usluga koju je Udruženje Nova Generacija pokrenulo 2013. da bude na usluzi djeci koja se suočavaju s nekim od oblika nasilja i žele anonimno da ga prijave, u ponedjeljak, 18. februara, obilježiće šest godina postojanja. Od pokretanja linije, Plavi telefon je zazvonio više od 9.000 puta, a više od 70 posto poziva

PRONAĐENA VEĆA KOLIČINA DROGE Racija u tri banjalučka lokala

U tri banjalučka lokala policija je proteklog vikenda izršila raciju pri čemu je uhapšeno sedmoro lica. Kako navode iz PU Banjaluka, racija je izvršena sa ciljem sprečavanja i zloupotrebe opojnih droga, a sve u saradnji headsa Upravom za organizovani kriminal. Prilikom pretresa lokala, oduzeta je veća količina marihuane, kokaina, spida kao i veća količina tableta

Servisne informacije za 17. februar

Servisne informacije za nedjelju, 17. februar 2019. godine: Policijska uprava Dogodilo se pet krivičnih djela, javni red i mir je narušen 10 puta. Dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 58 odraslih pacijenta, 22 djece i obavljeno je 13 kućnih posjeta. Vatrogasna