VIŠE MJESTA ZA MALIŠANE Novi vrtići u Obilićevu i Rosuljama otvaraju vrata u septembru

Novi vrtići u Obilićevu i Rosuljama, u kojima će boraviti 60 mališana, trebalo bi da počnu sa radom u septembru, dok će u drugim obdaništima biti oslobođeno još nekoliko stotina mjesta jer će djeca krenuti u školu.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da je pri kraju renoviranje gradskog poslovnog prostora u ulici Marka Kraljevića u Obilićevu, koji bi trebalo da postane “kutak” za najmlađe.

– Ovaj prostor je bio prilično devastiran i za njegovu obnovu je iz budžeta izdvojeno 144.334 KM – naveo je Bilčar.

Kazao je da u ulici Kralja Petra Drugog u Rosuljama napreduje adaptacija poslovnog prostora u vrtić.

– Na toj lokaciji građevinski radovi trebalo bi da budu gotovi za 10-15 dana – rekao je Bilčar i napomenuo da se sanacija ovog prostora finansira kroz donaciju Udruženja osiguravajućih društava RS od 70.000 KM.

Kazao je da će oba vrtića imati mogućnost smještaja po 30 mališana te da je idući korak opremanje obdaništa.

– Raspisan je tender za kupovinu namještaja i ostale opreme potrebne za njihov rad. Cilj je da u septembru imamo spremna dva nova vrtića u ovim naseljima – kazao je Bilčar.

Za ovu godinu grad je najavljivao otvaranje trećeg vrtića, i to u naselju Starčevica.

– Nadam se da ćemo u narednih 15 dana raspisati tender za izbor izvođača radova za preuređenje poslovnog prostora u tom naselju, koji je donedavno koristila Gradska razvojna agencija (CIDEA) – rekao je Bilčar i dodao da će ovi radovi biti finansirani iz gradske kase. On nije mogao da precizira kada bi vrtić na Starčevici mogao otvoriti vrata jer se tenderske procedure mogu odužiti.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović rekla je da se na listi čekanja za upis u vrtić već godinama u prosjeku nalazi 2.000 mališana.

– Otvaranjem novih vrtića neće se riješiti problem duge lista čekanja, ali je to promjena stanja u pozitivnom pravcu i znak da grad ozbiljno shvata taj problem i pokušava da ga riješi – navela je Kurtinovićeva.

Dodala je da će upisom djece u prvi razred biti oslobođeno dodatnih nekoliko stotina mjesta.

– Od 1. do 15. avgusta biće objavljen konkurs za popunu tih mjesta u vrtiću, ali i za ona u novim – kazala je Kurtinovićeva.

Obnova

Za rekonstrukciju i adaptaciju vrtića ove godine je planirano izdvajanje 420.000 maraka iz budžeta.

Osim izdvajanja iz gradske kase, dio novca za te namjene je obezbijeđen i kroz donacije. Od 57 mjesnih zajednica, koliko ih ima na području grada, javni vrtići su raspoređeni u njih 12.

(Glas Srpske)

DAVOR DRAGIČEVIĆ: “Sve ima granice strpljenja, pa i moje srce!”

Pjesma „Klinac u getu“ i večeras je odjekivala centrom Banjaluke, gdje je održan 240. skup „Pravda za Davida“. Okupljeni su na još jednom mirnom protestnom okupljanju zapalili svijeće za ubijenog mladića i poručili da ostaju uz Davora Dragičevića, te da će u borbi za istinu i pravdu biti istrajani. – Sutra je 21. novembar, ko

Obnova semafora kod Banskog dvora

Na raskrsnici kod Banskog dvora, sutra će biti isključen semafor od deset do 12 časova radi montaže novog semaforskog kontrolera. – Inače, proteklog vikenda na ovoj raskrsnici izvršena je zamjena kompletne semaforske opreme novom, tako da je za sutra preostalo još da se montira ovaj uređaj – rekli su u Gradskoj upravi. (Srpskainfo)