VIŠE MJESTA ZA MALIŠANE Novi vrtići u Obilićevu i Rosuljama otvaraju vrata u septembru

Novi vrtići u Obilićevu i Rosuljama, u kojima će boraviti 60 mališana, trebalo bi da počnu sa radom u septembru, dok će u drugim obdaništima biti oslobođeno još nekoliko stotina mjesta jer će djeca krenuti u školu.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da je pri kraju renoviranje gradskog poslovnog prostora u ulici Marka Kraljevića u Obilićevu, koji bi trebalo da postane “kutak” za najmlađe.

– Ovaj prostor je bio prilično devastiran i za njegovu obnovu je iz budžeta izdvojeno 144.334 KM – naveo je Bilčar.

Kazao je da u ulici Kralja Petra Drugog u Rosuljama napreduje adaptacija poslovnog prostora u vrtić.

– Na toj lokaciji građevinski radovi trebalo bi da budu gotovi za 10-15 dana – rekao je Bilčar i napomenuo da se sanacija ovog prostora finansira kroz donaciju Udruženja osiguravajućih društava RS od 70.000 KM.

Kazao je da će oba vrtića imati mogućnost smještaja po 30 mališana te da je idući korak opremanje obdaništa.

– Raspisan je tender za kupovinu namještaja i ostale opreme potrebne za njihov rad. Cilj je da u septembru imamo spremna dva nova vrtića u ovim naseljima – kazao je Bilčar.

Za ovu godinu grad je najavljivao otvaranje trećeg vrtića, i to u naselju Starčevica.

– Nadam se da ćemo u narednih 15 dana raspisati tender za izbor izvođača radova za preuređenje poslovnog prostora u tom naselju, koji je donedavno koristila Gradska razvojna agencija (CIDEA) – rekao je Bilčar i dodao da će ovi radovi biti finansirani iz gradske kase. On nije mogao da precizira kada bi vrtić na Starčevici mogao otvoriti vrata jer se tenderske procedure mogu odužiti.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović rekla je da se na listi čekanja za upis u vrtić već godinama u prosjeku nalazi 2.000 mališana.

– Otvaranjem novih vrtića neće se riješiti problem duge lista čekanja, ali je to promjena stanja u pozitivnom pravcu i znak da grad ozbiljno shvata taj problem i pokušava da ga riješi – navela je Kurtinovićeva.

Dodala je da će upisom djece u prvi razred biti oslobođeno dodatnih nekoliko stotina mjesta.

– Od 1. do 15. avgusta biće objavljen konkurs za popunu tih mjesta u vrtiću, ali i za ona u novim – kazala je Kurtinovićeva.

Obnova

Za rekonstrukciju i adaptaciju vrtića ove godine je planirano izdvajanje 420.000 maraka iz budžeta.

Osim izdvajanja iz gradske kase, dio novca za te namjene je obezbijeđen i kroz donacije. Od 57 mjesnih zajednica, koliko ih ima na području grada, javni vrtići su raspoređeni u njih 12.

(Glas Srpske)

114. VEČE Skup “Pravda za Davida” u centru Banjaluke

Okupljanje građana Banjaluke koji traže istinu o smrti 21p-godišnjeg sugrađanina Davida Dragičevića održano je 114. veče na Trgu Krajine. Kao i svih prethodnih večeri, na skupu se obratio otac Davida Dragičevića, Davor Dragičević “Konstruišete svoje laži. Da si iole bolji čovjek, da ne govorim predsjednik, bio bi bar na jednoj ozbiljnoj televiziji u Srbiji. Dragane

SUNČANO I TOPLO Sutra do 31 stepen celzijusov

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra će biti sunčanije i postepeno toplije vrijeme, uz malu ili umjerenu oblačnost i najvišu temperaturu do 29, a na jugu do 31 stepen Celzijusov. Ujutru će biti pretežno vedro, ponegdje uz malu ili umjerenu oblačnost, a oko rijeka i po kotlinama moguća je kratkotrajna magla, saopšteno je

ODRŽIVA I NEODRŽIVA PREDUZEĆA Spisak loših firmi još pod velom tajne

Nadležne institucije u Srpskoj sačinile su preliminarnu listu održivih i neodrživih javnih preduzeća, ali taj spisak ostaje pod velom tajne dok ne dobije zeleno svjetlo Vlade RS. Formiranje liste održivih i neodrživih preduzeća jedna je od obaveza koju je Vlada preuzela prihvatanjem reformske agende kao jednog od ključnih dokumenata u procesu evropskih integracija. Prema posljednjim

PETICIJA Traže da se gradska nagrada za humanost zove po sestrama Gajić

Inicijativu sa potpisima više od 3.000 građana da nagrada grada Banjaluka za humanost nosi naziv po sestrama Gajić predata je u Gradsku upravu, rekla je Adriana Basara, pokretač ove inicijative. Istakla je da je veliki broj odbornika i pozicije i opozicije usmeno saglasan s ovom inicijativom. “S ovim prijedlogom se slaže i Zoran Talić, predsjednik

BESPLATNO Šansa za stažiranje u njemačkom parlamentu

Studenti iz BiH koji žele svoju biografiju da obogate učešćem na međunarodnim seminarima i studijskim programa imaju šansu da stažiraju pet mjeseci u njemačkom parlamentu potpuno besplatno. Bundestag, u saradnji sa tri berlinska univerziteta, dodjeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 država, među kojima su zemlje Balkana, a program je organizovan s ciljem

SAOBRAĆAJNA NEZGODA Auto udarilo dijete

Trinaestogodišnje dijete povrijeđeno je na raskrsnici ulica Vidovdanska i Vuka Karadžića u Banjaluci, gdje ga je udarilo auto, potvrđeno je “Nezavisnim”. Nezgoda se, kako nam je rečeno iz PU Banjaluka, dogodila oko 14.55 časova. “Dijete, koje je bilo na biciklu, udarila je škoda, za čijim volanom je bio Banjalučanin Š.V.”, kazali su nam iz policije.