Vijesti 27.04.2016.

Više od 20 uhapšenih na Kosovu

ČITANJE: 2 minute
policija-Kosovo
U akciji koju kosovska policija sprovodi od jutros na širem poručju Kosova i Metohije do sada je uhapšeno više od 20 osoba od ukupno 40 osumnjičenih za organizovani kriminal i učešće u otuđenju društvene i druge imovine u vrijednosti od 30 miliona evra.

Kancelarija državnog tužioca samoproglašenog Kosova Aleksandra LJumezija saopštila je da je ova grupa od 2006. godine do danas falsifikovanjem dokumentacije, posebno potpisa kosovskih Srba, vlasnika imovine u rejonu Čaglavice, nadomak Prištine, izvršila promet zemljišta u iznosu od 30 miliona evra.

Prema nalogu državnog tužioca, ove parcele stavljene su pod zaštitu tužilaštva i izuzete su iz posjeda osumnjičene grupe.

“Cilj akcije je da se vrati vlasništvo nad imovinom”, napominje se u saopštenju i dodaje da je akciju, u saradnji sa tužilaštvom Euleksa, na 42 odvojene lokacije sprovelo oko 350 policajaca, te da tužilac Kosova blisko sarađuje sa državnim tužiocem Srbije za organizovani kriminal, s obzirom na to da su neki od osumnjičenih državljani Srbije.

U kosovskoj policiji Srni je rečeno da su do sada uhapšeni Šaban Sulja, Iljaz Sulja, Arton Vulja, nekadašnji predsjednik suda u Prištini Nuhi Uka, ujak Nuhija Uke – Tefik Uka, koji je, takođe, radio u sudu, Špresim Uka, Fahredin Gaši, advokat Eduar Gaši, advokat Medžid Sulja, advokat Avni Madžuni i njegova žena Šćipe Madžuni, Hajrulah Beriša, te Dragan Maksimović i Vukašin Stević iz Lapljeg sela nadomak Prištine.

Uhapšen je i bivši direktor Odjeljenja za katastar u opštini Priština iz Demokratske lige Kosova Sabedin Hadžiju iz Podujeva.

Uhapšeno je još desetak lica među kojima ima Srba zaposlenih u kosovskoj policiji i odjeljenju prištinskog suda u Gračanici.

U akciji nije uhapšen glavnoosumnjičeni Azem Sulja, bivši šef tajne kosovske obavještajne službe, zvane ŠIK, koji je, kako javljaju prištinski mediji, pobjegao u Albaniju.

Nije uhapšen ni ugledni advokat čija se kancelarija nalazi u Gračanici, jer je on, kako tvrde u policiji, rano jutros prebjegao u centralnu Srbiju i trenutno je u Novom Sadu. NJegovo ime u policiji ne smiju da otkrivaju jer je u toku akcija hapšenja.

Od uhapšenih, njih desetak sprovedeno je kod istražnog sudije u Osnovnom sudu u Prištini i biće saslušani u toku dana.

Akcija Kosovske policijske službe pokrenuta je prema nalogu Euleks tužilaštva koje je, kako ističu u policiji, u posljednje dvije godine vodilo aktivnu istragu o umiješanosti Sulje u organizovani kriminal.

(Agencije)