Vijesti 07.03.2017.

Više od 4.500 kazni zbog pojasa i sjedalica

ČITANJE: 1 minuta

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sankcionisali su 4.582 učesnika u saobraćaju zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa i sjedalica za djecu.

Sve kazne su napisane u periodu od 25. januara do 28. februara u akciji “Pojas i sigurnosne sjedalice za djecu”.

Od ukupnog broja, zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa sankcionisan je 4.471 učesnik u saobraćaju, dok je preostalih 111 kažnjeno zbog nekorištenja sjedalice za djecu.

Iz policije podsjećaju sve učesnike u saobraćaju da su u obavezi da koriste bezbjednosni pojas, kako u svojstvu vozača i suvozača, tako i u svojstvu putnika.

Djeca do 5 godina na zadnjem sjedištu su u obavezi da budu u sigurnosnoj sjedalici pravilno postavljenoj i pričvršćenoj, dok su djeca od 5 do 12 godina u obavezi da koriste bezbjednosni pojas.

Djeca do 12 godina se ne smiju prevoziti na prednjem sjedištu, s tim da djeca do 2 godine se smiju prevoziti na prednjem sjedištu u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj u suprotnom smjeru od smjera kretanja vozila sa isključenim vazdušnim jastukom na mjestu suvozača.

Za nepoštovanje zakonskih odredbi predviđena je novčana kazna. Centar javne bezbjednosti Banja Luka podsjeća da su saobraćajne propise dužni poštovati svi učesnici u saobraćaju, kako ne bi ugrozili svoje, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju“, saopšteno je iz CJB Banjaluka.

(Nezavisne)