VIŠE OD 50 ORIGINALNIH RADOVA VEZA I ZLATOVEZA: “Zlatne niti ćirilice” u Banjaluci do do 15. februara

U Banjaluci je sinoć otvorena izložba “Zlatne niti ćirilice” koju čini više od 50 originalnih radova u tehnici veza i zlatoveza, nastalih prema motivima minijatura iz starih srpskih knjiga.

Izložbu je otvorila pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković, koja je istakla da je riječ o predivnoj izložbi čije su teme azbuka, ćirilica, srpsko pismo.

“Srpski jezik i ćirilica su temelj našeg nacionalnog identiteta i jedna od ključnih stvari za naš kulturološki opstanak”, rekla je Đakovićeva.

Izložba, koju je priredilo udruženje “Beo-etno vizija” iz Beograda, otvorena je povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i proslave dana Svetog Save.

Na izložbi se čulo i da ćirilica odražava dušu srpskog naroda, njegovo samosvojno duhovno nasljeđe, te da je autentična kultura veza, koja se u srpskom narodu razvija i njeguje unutar srednjovjekovne dvorske i crkvene umjetnosti, inspirisala članice “Beo-etno vizije” iz Beograda da ljepotu oslikanih i kaligrafisanih ćiriličnih slova iz drevnih rukopisanih knjiga prenesu na platno iglom i koncem.

Autor izložbe i predsjednik “Beo-etno vizije” Vera Avlijaš rekla je novinarima da publika na izložbi može vidjeti upravo “zlatne niti ćirilice”, odnosno simbole i poruke u kojima će moći da nasluti kako je svijet funkcionisao u srednjem vijeku.

Avlijaševa je zajedno sa svojim koleginicama Oliverom Jasikom, Natašom Cvejić i Vesnom Stojanović izvezla radove prikazane na izložbi.

Udruženje “Beo-etno vizija”, osnovano je krajem 2012. godine, nastoji da očuva tradicionalni umjetnički vez i druge srodne zanate, te da sa ovim oblikom srpskog nematerijalnog kulturnog nasljeđa upozna podjednako i domaću i stranu publiku, ali i da poveže stvaraoce sličnog senzibiliteta u regionu i svijetu.

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, Sekretarijata za vjere i Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.

Stručnu kordinaciju ovog izlagačkog projekta potpisuje “Artis centar” iz Beograda čiji je direktor, istoričar umjetnosti, Tamara Ognjević govorila na otvaranju.

Izložba će biti otvorena do 15. februara.

Otvaranju izložbe u prostorijama Kulturnog centra Banski dvor prisustvovali direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, kao i ličnosti iz javnog, kulturnog i društvenog života Banjaluke i Republike Srpske.

(Srna)

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.