Sport 24.12.2021.

“VIŠE OD IGRE”: U Prijedoru snimaju dokumentarni film o finalu Kupa RS Rudar – Borac iz 1995.

ČITANJE: 2 minute

O generaciji veterana Fudbalskog kluba “Rudar Prijedor”, koja je 1995. godine odigrala čuveno finale Kupa Republike Srpske sa banjalučkim “Borcem” (2;3), uskoro će biti snimljen dokumentarni film, rečeno je danas na prijemu članova te ekipe kod zamjenika gradonačelnika Prijedora Žarka Kovačevića.

Najmlađi član ove najtrofejnije “Rudarove” generacije Slaviša Kralj pozdravio je ideju snimatelja Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ Nedeljka Lajšića da u narednom periodu snimi jedan dokumentarni film, povodom tog događaja koji je, kako je istakao, ostao upamćen kod svih ljubitelja fudbala, prenosi Glas Srpske.

“To je bio događaj koji do danas nije ponovljen. Odigrano je od tada još 25 kupova, međutim nijedan nije bio tog karaktera i tog nivoa”, rekao je Kralj.

Snimatelj Nedeljko Lajšić je najavio da kreće u realizaciju dokumentarnog filma “Više od igre”.

“Ovo je priča o toj utakmici, koja nije samo priča o fudbalu, nego i o emociji i slobodno mogu reći da nijedna fudbalska utakmica od 1995. godine do sada nije izazvala takvu emociju i mislim da će ovaj film pokazati ne samo nama nego i generacijama koje dolaze odnose prema `Rudaru` i šta je to ljubav pema voljenom klubu”, istakao je Lajšić.

Član te generacije Fudbalskog kluba “Rudar” Stojan Janjetović podsjetio je na fudbalski spektakl koji je, kako je rekao, bio neviđen na ovim prostorima, na kome se okupilo više od 30.000 gledalaca.

“Jer to je bila prva poslijeratna utakmica i prva utakmica novoformiranog kluba `Rudar-Prijedor` koji je nastao integracijom dva kluba 1992.godine”, rekao je Janjetović.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora zahvalio je igračima iz te legendarne generacije 1995. godine i podržao ideju da se o tom sportskom događaju snimi dokumentarni film, istakavši da će Gradska uprava Prijedor podržati taj pojekat.

“A, kako gledamo u prošlost, tako gledamo i u budućnost i danas smo pričali o infrastrukturi, te mogu da najavim da smo uspješno realizovali priču oko kredita, tako da će sve kapitalne investicije biti na dnevnom redu, a jedna od tih, iduće godine je i izgradnja reflektora na gradskom stadionu za šta se uskoro završava projetat, a uskoro ćemo imati i idejno rješenje”, rekao je Kovačević.

On je izrazio nadu da će do maja, kada bi FK “Rudar Prijedor” trebalo da dobije licencu za nastavak takmičenja u Premijer ligi, tada početi i realizacija ovog projekta.

“Za te namjene je u gradskom budžetu izdvojeno 800.000 KM i da li će to biti dovoljno ili ćemo morati povećati tu stavku videćemo, a poboljšaćemo tu infrastrukturu izgradnjom i jednog pomoćnog terena, pa možda onda i hibrid glavni teren“, poručio je Kovačević.

On je dodao da je mlađa generacija ovog kluba napravila iskorak, uvela klub u Premijer ligu i izrazio očekivanje da će u nekoj od slijedećih sezona klub “izaći i u Evropu”.

(SB)