Vijesti 28.12.2015.

Višečlana porodica Ratković – bogatstvo je imati dušu i biti zdrav

ČITANJE: 3 minute
rakovici
Praznici se u domu Marijane i Zlatka Ratković iz Banjaluke, koji imaju jedanaestoro djece, dočekuju skromno, ali sa puno ljubavi i topline, te još jačeg zajedništva kada su svi oko okićene jelke.

Njih dvoje u braku su 22 godine, izrodili su sedam djevojčica i četiri dječaka, koji su nas juče veselo dočekali kako bi nam pokazali pretprazničnu atmosferu u domu, a prvo što smo primijetili da su sva djeca izuzetno lijepo vaspitana i nasmijana.

Najstariji sin je Đorđe (21), a zatim slijede Aleksandar (19), Jovana (18), Milica (16), Teodora (15), Vuk (13), Mihajlo (12), Dušica (10), Marija (8), Katarina (šest i po), dok najmlađa Sofija ima četiri godine.

Zanimljivo je i to da su skoro sva djeca rođena na neki vjerski praznik.

– Kod nas već u ovom periodu kreće praznična euforija, mada nam Nova godina nije važna kao Božić ili krsna slava. Mnogo vodimo računa o tradiciji i običajima- ispričali su nam domaćini.

Prema riječima majke Marijane, u pripremama za Božić učestvuju svi podjednako.

– Praznična trpeza mora biti bogata sa koliko god novca da raspolažemo. Ne spavam po dva dana kako bih pripremila sve za Božić, ali i slavu Sveti Stefan, koju proslavljamo 9. januara. Djevojčice su uključene u spremanje, a dječaci pomažu ocu oko pečenice- priča majka Marijana.

Na Badnji dan svi su na okupu, a iako su neki već veliki, sva djeca se jednako vesele “pijukanju”. Porodica zatim zajedno ide na ponoćnu molitvu, a najstariji sin sa ocem rani po badnjak. Majka Marijana posebnu pažnju posvećuje velikoj česnici, koju šara oko dva sata kako bi bila prikladno ukrašena za taj dan.

– Nije nam uvijek u životu bilo lako, ali moja želja je uvijek bila samo da su mi djeca zdrava i da ih izvedem na pravi put. Najveće zadovoljstvo mi je kada mi neko kaže kako su mi djeca lijepo vaspitana i tada znam da sam uradila dobro za njih- priča majka.

Bilo je, kako kaže, i ružnih komentara na račun njene mnogobrojne porodice, koji su je naročito pogađali, ali ona se vremenom izborila s tim.

-Teško mi je kada mi neko kaže kako sam rodila sirotinju, ali znam da moja djeca nikada neće biti gladna i dok možemo, trudićemo se i da im sve obezbijedimo. Naravno da ne živimo sjajno, kao ni većina današnjih porodica djeci ne mogu pružiti skupe stvari, ali oni se nimalo ne razlikuju od svojih vršnjaka niti imaju neke velike želje- ističe majka.

Otac Zlatko radi kao dimnjačar, a najstariji sin je zaposlen, Aleksandar je student, dok su devetoro dječice školarci.

Majka u šali kaže da je ujutru velika gužva kada se djeca spremaju, ali kada svi odu, nedostaje joj buka i dječja graja.

– Nije mi ništa teško jer imamo neki tempo i raspored. Svu djecu sam vaspitala tako da budu veoma pedantna- priča Marijana.

Prilikom naše posjete, dječica su se spremala da idu na dodjelu novogodišnjih paketića koje je organižovalo Udruženje “4+”, te su zbog toga bili posebno raspoloženi.

Ratkovići su, i pored toga što ni sami nisu u zavidnoj finansijskoj situaciji, uključeni u akcije za prikupljanje slatkiša za ugrožene porodice, jer, kako kažu, ima i onih kojima zaista treba pomoći.

– Za nas je najveće bogatstvo imati dušu i biti zdrav, a sve što se može kupiti novcem nije toliko vrijedno- kažu Ratkovići, koji su nam na odlasku vrijedni spakovali kolače i kiflice koje su ispekli.

(Nezavisne novine)