Vijesti 23.11.2020.

Višenamjenski ruski helikopter zvanično predat Republici Srpskoj

ČITANJE: 1 minuta

Prvi od tri dogovorena višenamjenska helikoptera  “Ansat” predala je danas zvanično Republici Srpskoj kompanija Ruski Helikopteri.

Planirano je da operater helikoptera bude nova jedinica u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Repubilike Srpske. Republika Srpska biće prvi evropski kupac “Ansata.”

Kako je danas saopšteno iz “Ruskih Helikoptera”, a prenio srpski portal Tango Six, prvi “Ansat” za Republiku Srpsku biće opremljen sa “MEDAVAC modulom” koji će se sastojati od nosila, mjesta za jednog pacijenta i dva medicinara, prenosi Mondo.

Od opreme tu će biti mobilni respirator, EKG za monitoring srčanih aktivnosti u realnom vremenu i druga medicinska oprema. Uz prvi helikopter predat je i set od pet sjedišta koja se mogu postaviti umjesto “MEDAVAC konfiguracije.” Saopšteno je da je helikopter isporučen i sa “sistemom za aktivnu kontrolu vibracija”.

Republika Srpska će dobiti još dva “Ansata” 2021. i 2022. godine. Dodatno će biti opremljeni sa reflektorima, sistemom za “fast rope” desante, dizalicom i kukom HESLO (Helicopter External Sling Load Operations) operacije.

(A.M/Banjaluka.net)