Sport 02.12.2021.

Višestruka korist projekta besplatnih sportskih sekcija u školama

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Draško Stanivuković i savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić – Banjac obišli su OŠ „Milutin Bojić“ u Potkozarju, jednu od 22 škole koje učestvuju u  projektu „Razvoj sporta kroz školske sportske sekcije“.

Riječ je o projektu kroz koji su najmlađi sugrađani uz podršku Grada Banje Luke dobili priliku da besplatno učestvuju u radu sportskih sekcija.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić-Banjac kazala je da je Grad Banja Luka prepoznao značaj ovog projekta koji doprinosi zdravlju naših najmlađih, te da se iz gradskog budžeta za ovu namjenu mjesečno izdvaja oko 10.000KM.

– Značaj ovog projekta ogleda se prije svega u tome što kao lokalna zajednica podržavamo i omogućavamo da sport bude dostupan svakom djetetu. S druge strane značajno je i to što priliku za profesionalni angažman kroz ovaj projekat, pored već zaposlenih profesora fizičkog vaspitanja, dobijaju i nezaposleni profesori, kao i oni profesori koji do sada nisu obavili pripravnički staž – istakla je Savić-Banjac.

Inače, po prvi put ove školske godine je zbog jednostavnije i svrsishodnije realizacije ovog projekta, uveden i koodrinator, a uspostavljen je i partnerski odnos sa Stručno sportskim udruženjem „Sportski misli dobro“ iz Banje Luke sa kojim je Grad Banja Luka potpisao Ugovor

Koordinator Projekta, Velibor Vidović kazao je da u projektu učestvuje 1359 djece, uzrasta od 2. do 5. razreda, a da su benefiti ovog projekta višestruki, jer su obuhvaćena djeca slabijeg imovinskog stanja, gojazna djeca, ali i djeca koja do sada nisu bila uključena u sportske aktivnosti.

– Projekat je svakako značajan za zdrave životne navike svih naših mališana – učesnika projekta, ali imajući u vidu da u prigradskim i seoskim naseljima djeca imaju manje mogućnosti da se uključe u sportske kolektive, koristi ovog projekta najvidljivije su upravo u prigradskim školama, jer su projektom obuhvaćena skoro sva djeca mlađeg uzrasta – istakao je Vidović.

Podsjećamo, ove školske 2021/2022. godine za učešće u realizaciji projekta prijavili su se nezaposleni i zaposleni profesori fizičkog vaspitanja, kao profesori na stručnom usavršavanju.

(E.M)