Politika 08.07.2020.

VIŠKOVIĆ: Aparat za liječenje retinopatije od izuzetnog značaja

ČITANJE: 3 minute

Premijer Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je danas da je od izuzetnog značaja što je u Srpskoj nabavljen aparat za liječenje retinopatije kod prijevremeno rođene djece, za šta je izdvojeno oko 93.000 KM.

“U Republici Srpskoj sada imamo ovaj aparat, ali i stručan kadar za liječenje retinopatije kod prijevremeno rođene djece. Ovo je jedini aparat u BiH i služiće svima kojima bude potreban”, rekao je Višković novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Srpskoj “Mrvice”.

On je istakao da će uvijek podržavati akcije kao što je “Ljubičasti novembar” u okviru koje su prikupljena sredstva za ovaj aparat.

Predsjednik Udruženja “Mrvice” Danka Mirjanić rekla je da je 50.000 KM za aparat dao kabinet premijera Srpske, a 43.000 KM je prikupljeno u okviru akcije “LJubičasti novembar”, od čega je 10.000 KM dao kabinet predsjednika Republike Srpske.

Garantni fond u funkciji polovinom jula

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je danas očekivanje da bi garantni fond mogao biti u funkciji polovinom jula, kada bi i prvi privredni subjekti mogli aplicirati i očekivati da dobiju sredstva putem kreditne linije.

Višković je rekao novinarima u Banjaluci da je juče raspisan javni poziv prema bankama i mikrokreditnim organizacijama da u roku od sedam dana dostave svoje ponude za uslove pod kojim će plasirati sredstva privrednim subjektima u okviru garantnog programa, kao što su visina kamate, grejs period, način otplate.

“Oni koji daju najpovoljnije uslove, s njima ćemo zaključiti i ugovore o kreditnim linijama. To je ono što smo promovisali na početku pandemije virusa korona kao pomoć privrednim subjektima, uz ono što smo davali preko Fonda solidarnosti, preko Kompenzacionog fonda, a sada preko Garantnog fonda izdavaćemo garancije”, naveo je Višković.

Premijer Srpske je naveo da će se te garancije davati privrednim subjektima koji nemaju dovoljan kolateral, dovoljno imovine ili im je imovina otperećena kreditima.

On je podsjetio da Vlada Srpske preko Garantnog fonda garantuje do 70 odsto iznosa kredita koji se daju privrednim subjektima, pojasnivši da je razlog povećanja procenta sa ranijih 50 na 70 odsto taj da bi “natjerali poslovne banke za daju što povoljnije uslove za privredne subjekte”.

Garantni program je usvojen na sjednici Vlade Srpske na sjednici od 2. jula, a preko izdatih garancija od Garantnog fonda poslovne banke će privrednim subjektima – malim i srednjim predzećima, zanatskim radnjama i svim zainteresovanim moći će da izdaju kredite namjenje u svrhu likvidnosti, nabavke neophodne opreme ili onog što odredi uprava privrednog subjekta.

Ukupan iznos kreditnih sredstava za ovaj program je 238 miliona KM.

Nema političkih uticaja za direktora policije 

Višković je izjavio da nema političkih uticaja na izbor direktora Policije Republike Srpske.

“Svakako da Republika Srpska zaslužuje da dobije direktora Policije. Postoji konsenzus političkih predstavnika na nivou BiH da dosadašnji direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum postane direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/”, rekao je novinarima Višković.

On je podsjetio da Nezavisni odbor sprovodi proceduru za izbor direktora Policije Republike Srpske.

“Nadam se da ćemo u skladu sa procedurama i zakonima doći do toga da ovaj odbor predloži direktora Policije Republike Srpske”, dodao je Višković.

Na pitanje kako komentariše to što je policija sinoć u Banjaluci privodila građane, Višković je rekao da ga je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač informisao da nije bilo izdato odobrenje za okupljanje građana.

“Dobio sam informaciju da nije bilo riječ o konferenciji za novinare, nego o okupljanju građana za šta nisu imali dozvolu”, naveo je Višković.

(Srna)