Politika 26.03.2021.

Višković: Danas formalizovan dogovor sa predstavnicima “Horeke”

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je danas sa predstavnicima Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske – “Horeka” formalizovano ono što je dogovoreno prije tri dana, da će im biti prihvaćeni porezi i doprinosi u iznosu koliko su oni stvarno isplatili, a ne samo na najnižu platu.

“Dakle, ako su oni isplatili poreze i doprinose svojim zaposlenima na veću platu od najniže, to će Republika Srpska da im sufinansira”, rekao je Višković novinarima u Sijekovcu, gdje je prisustvovao obilježavanju 29 godina od ratnog zločina nad 46 srpskih civila.

On je dodao da je na današnjem sastanku bilo malih pojašnjenja i nekih zahtjeva predstavnika Udruženja, koje je on prihvatio, dodajući da to ne predstavlja problem.

“Dogovorili smo da im se reprogramiraju obaveze iz 2020. godine, onima koji imaju. Oni tu moraju pristupiti pojedinačno, ne može tu vlada ili bilo ko donijeti odluku da to važi za sve, zakon je tu jasan”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, reprograme mogu dobiti do 60 mjeseci, odnosno do pet godina.

“Samim tim, oni mogu dobiti poresko uvjerenje da su izmirili poreze i doprinose čim sklope taj reprogram i onda mogu bez nekih posebnih procedura da, preko poslovnih banaka, pristupe i našem Garantnom fondu i tako obezbijede sredstva za svoju tekuću likvidnost i dalji razvoj tog sektora”, rekao je Višković.

On je napomenuo da sektor ugostiteljstva i turizma, zbog pandemije virusa korona, trpi posljedice ne samo u Srpskoj, nego i u cijelom regionu i Evropi.

Višković je poručio da će Republika Srpska u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti da pomaže ne samo ovom sektoru, nego svima.

(Srna, E.M)