Politika 28.01.2019.

VIŠKOVIĆ: Djeca ministara, direktora i bogatih ne treba da dobiju besplatne udžbenike

ČITANJE: 4 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da podržava inicijativu da budu obezbijeđeni besplatni udžbenici za učenike osnovne škole, ali da glavni kriterijum mora da bude socijalni status porodica kako bi ih dobila djeca čiji su roditelji u velikom naporu da obezbijede udžbenike, a ne pojedinci koji mogu da ih kupe ne samo svojoj, već i djeci u cijeloj Srpskoj.

“Takvi ne zaslužuju besplatne udžbenike. Dakle, zalažem se za inicijativu za besplatne udžbenike, ali malo modifikovanu u odnosu na prijedlog. Nisu sva djeca u istoj poziciji, a ni njihovi roditelji”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će nastojati da prije konačne odluke izrade registre i socijalnu kartu.

“Nisam pristalica da sve što treba da bude besplatno bude na ravne časti. Polazim od sebe. Mom djetetu ne trebaju besplatni udžbenici zato što je njegov roditelj u stanju da mu ih obezbijedi. Isto je i sa mojim ministrom, direktorom fonda i tako dalje. Moramo napustiti praksu da je za sve isto i s toga besplatne udžbenike treba da dobiju porodice u kojima ima više djece koja idu u školu i čija su primanja do nekog iznosa koji bude definisan”, naglasio je Višković.

On je podsjetio da je Vlada Srpske na prošloj sjednici zauzela stav u vezi sa inicijativom da budu obezbijeđeni besplatni udžbenici za sve osnovce.

“Mi u budžetu za ovu godinu nismo planirali dodatna sredstva za te namjene. Analiza je pokazala da, kada bi ovog momenta obezbijedili besplatne udžbenike za djecu koja pohađaju osnovnu školu, a ima ih više od 89.000, to bi budžet koštalo oko 12 miliona KM. Inicijativu ćemo dodatno analazirati i razmotriti i u budžetu za 2020. godinu ćemo planirati više sredstava nego do sada”, najavio je Višković.

Besplatne udžbenike do sada su imali samo učenici prvog i drugog razreda i odlični učenici iz višečlanih porodica.

Inicijativa da budu obezbijeđeni besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola uvrštena je u dnevni red sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja počinje sutra.

Dodatnih oko šest miliona KM za usklađivanje penzija  

Vlada Republike Srpske obezbijediće dodatna sredstva u budžetu Srpske od pet do šest miliona KM radi sprovođenja zakonske obaveze redovnog usklađivanja penzija za 70.000 penzionera u Republici Srpskoj u ovoj godini, najavio je premijer Radovan Višković.
Nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja penzionera Republike Srpske u Banjaluci, Višković je rekao novinarima da je Vlada donijela odluku o određivanju iznosa najniže penzije kojom je obuhvaćeno 70.000 penzionera po novom koeficijentu i sa uvećanjem od 2,17 odsto, što će biti objavljeno sutra u Službenom glasniku Republike Srpske.

Višković je podsjetio da iz Zakona o PIO od 2013. godine proizilazi obaveza Vlade da svakog 1. januara usklađuje penzije na osnovu rasta prosječne plate u jednoj godini u odnosu na prošlu godinu i rasta potrošačkih cijena.

On je rekao da je rast prosječne plate u prošloj godini u odnosu na 2017. godinu iznosio je 3,13 odsto, dok je inflacija iznosila 1,2 odsto.

“Zakonska obaveza usklađivanja penzija je 50 odsto od zbira ove dvije cifre, a što iznosi 2,17 odsto”, precizirao je Višković.

On je naveo da je Upravni odbor Fonda PIO Republike Srpske 25. janura donio odluku o usklađivanju penzija od 1. januara 2019. godine i došao do procenta od 2,17 odsto.

“Kada smo vidjeli tu odluku i uporedili sa onim šta naši penzioneri primaju, tada smo došli do saznanja da više od 70.000 penzionera koji su podijeljeni u pet razreda, koji primaju najniže penzije ne bi bili obuhvaćeni ovim povećanjem i njihovo povećanje bi bilo nula”, kaže Višković.

On je rekao da je iz nekih razloga 70.000 penzionera bilo izostavljeno iz ove zakonske obaveze od ukupnog broja 264.000 penzionera u Republici Srpskoj.

Višković je dodao da će Vlada uvijek imati poseban odnos i razumijevanje prema penzionerima, koji su doprinijeli Republici Srpskoj u današnjem kapacitetu.

On je naglasio da će Vlada Republike Srpske sve naredne poteze u vezi penzionerske populacije povlačiti nakon dogovora i usaglašavanja stavova sa Udruženjem penzionera Republike Srpske.

Premijer Srpske je poručio da će se iz budžeta Republike uvijek kada materijalne mogućnosti to budu dozvoljavale, pomoći penzionerima i više od 2,17 odsto i vanrednim usklađivanjima penzija.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je novinarima da je Vlada opredijeljena da sarađuje neposredno sa Udruženjem penzionera, te da će, kada se god stvore materijalne pretpostavke, izdvojiti više sredstava za penzionere koji su siromašni.

Rakulj je rekao da je na sastanku bilo riječi o usklađivanju penzija u Republici Srpskoj sa rastom plata, cijena i troškova života.

On je dodao da u penzijskom sistemu Republike Srpske ima ljudi koji nisu dobili penzije kakve uživaju po osnovu rada, već su dobili dodatnim sredstvima uvećane penzije iz budžeta Republike Srpske, a riječ je o 70.647 penzionera.

Sastanku su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i direktor Fonda PIO Mladen Milić.

(Srna)