Politika 19.05.2022.

Višković: Dvije milijarde KM ugovorenih poslova

ČITANJE: 3 minute

Republika Srpska trenutno ima dvije milijarde KM ugovorenih poslova koji su u fazi pripreme za izvođenje radova sa kineskim kompanijama u BiH, rekao je premijer Radovan Višković i najavio da se pregovarao i o projektu izgradnje solarnih panela za preduzeća i domaćinstva.

Poslije sastanka u Banjaluci sa ambasadorom Kine u BiH Đi Pingom i sa predstavnicima više republičkih preduzeća i institucija i predstavnika Komore kineskih preduzeća u BiH, Višković je naglasio da Vlada želi da maksimalno ubrza sve projekte koji se u Republici Srpskoj realizuju sa kineskim kompanijama.

On je rekao da je potrebno uraditi zajednički napor da se otklone, ako postoje administrativne ili neke druge barijere u vezi imovinsko-pravnih odnosa, izdavanja potrebnih dozvola i saglasnosti.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske vodi pregovore sa dvije kineske kompanije o projektu izgradnje solarnih panela za mala i srednja preduzeća i domaćinstva, koje Srpska želi da implementira prva u BiH i regionu.

Višković je rekao da su pregovori u završnoj fazi i da će “Elektroprivreda Republike Srpske” raspisati javni poziv, a do septembra očekuje da budu potpisan ugovori i izabrani izvođači radova za njegovu realizaciju.

“Želimo da male solarne panele postavimo na krovove i u dvorišta, te da u riješimo buduće snabdjevanje većeg broja korisnika u privatnom i javnom sektoru, kako bi imali jeftiniju električnu energiju”, objasnio je Višković.

On je istakao da je Republika Srpska zainteresovana da proizvodi solarne panele, a da vodi pregovore sa kineskim privrednicima i za izgradnju fabrike za proizvodnju papira i fabrike za proizviodnju cementa u Republici Srpskoj.

Višković je podsjetio da su 2021. privrednici iz Kine formirali Asocijaciju kineskih privrednika u BiH, da su članovi ove asocijacije svi privredni subjekti koji imaju značajne poslovne odnose sa Republikom Srpskom u vezi sa projektima izgradnje auto-puta Banjaluka – Prijedor, Bolnice u Doboju, okončanja postupka izbor izvođača na auto-putu Vukosavlje-Brčko, hidroelektrana “Bistrica”, “Dabar” i “Ulog”, te izgradnje termoelektrane Stanari.

Premijer Višković je zahvalio Kini za pomoć koju je pružila Republici Srpskoj za vrijeme pandemije virusa korona, kao i svim kineskim privrednicima koji žele da investiraju na prostoru Srpske.

Kineski ambasador u BiH Đi Ping rekao je novinarima da komanije iz Kine imaju višegodišnju saradnju sa Republikom Srpskom, kao što je projekat izgradnje termoelektrane Stanari, izgradnja auto-oputa Banjaluka – Prijedor, izgradnja hidroelektrane “Ulog”.

On je rekao da kineska preduzeća žele da sarađuju sa svim partnerima u BiH, uključujući Republiku Srpsku i FBiH.

“Oporavak svjetske ekonomije suočava se sa teškoćama i želimo da zajedno pobijedimo uticaj pandemije, pružimo zajedničke napore u okviru inicijative iz Kine o globalnom razvoju, kao i u okviru sistema saradnje između Kine i zemlja centralne i istočne Evrope”, istakao je kineski diplomata.

Predstavnik Asocijacije kineskih privrednika u BiH Čen Juhan rekao je da je cilj formiranja asocijacije da pruži uslugu kineskim preduzećima za razne projekte koji se odnose na izgradnju infrastrukture u Republici Srpskoj.

On je istakao da su kineske kompanije zainteresovanje za projekat izgradnje solarnih i vjetro elektrana u Republici Srpskoj.

“Želimo da ova asocijacija bude temelj za napredovanje saradnje između Kine i Republike Srpske i BiH”, istakao je Juhan.

(Srna)