Politika 18.06.2021.

Višković: Ekonomski jaka Srpska može se izboriti sa svim nedaćama

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Republika Srpska može da se izbori sa svim nedaćama samo ukoliko se svaki dan ekonomski razvija i jača.

Na otvaranju Prve investicione konferencije “Mogućnosti i izazovi privrednog razvoja Republike Srpske” u Laktašima, Višković je izrazio uvjerenje da će ova konferencija dati određene smjernice razvoja Srpske u narednim godinama.

“Pred nama je značajan investicioni ciklus, koji počinje u ovoj godini, ali će biti prenesen i u naredne, jer su to veliki investicioni projekti. Očekujemo da od ovog trenutka imamo investicije u Republici Srpskoj od nekoliko milijardi KM u energetiku, putnu infrastrukturu, turizam, poljoprivredu i sve što može doprijeti bržem ekonomskom razvoju”, rekao je Višković.

On je podsjetio da je Vlada, zajedno sa svojim socijalnim partnerima, prije svega Privrednom komorom i Unijom udruženja poslodavaca, u proteklom periodu kreirala takve mjere i rješenja koja su dovela da Srpska u ekonomskim pokazateljima bude odmah iza Srbije.

“U prvom kvartalu ove godine bruto društveni proizvod /BDP/ Republike Srpske je 2,1 odsto. Ako uzmete u obzir da je u posljednjem kvartalu prošle godine BDP bio negativan 2,8 odsto, lako je procijeniti koliki je taj rast”, naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, to je omogućilo da Srpska ima stabilan i likvidan budžet, kojim izvršava sve obaveze i koji je omogućio da se donesu zakonska rješenja koja su omogućila rast plata u javnom i realnom sektoru.

“Nadam se veoma uspješnom radu za dva dana konferencije, da ćemo zaključcima pomoći i realnom sektoru i institucijama da kreiramo još lakša i bolja rješenja kako bi investicije dolazile što je moguće brže”, rekao je Višković.

Prva investiciona konferencija “Mogućnosti i izazovi privrednog razvoja Republike Srpske”, koju organizuje Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske, počela je danas u Laktašima.

(Srna, E.M)