Vijesti 24.09.2021.

Višković i Marić: Neće biti smanjenja primanja na lokalu, kreće reforma javne uprave

ČITANJE: 3 minute

Zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave Republike Srpske neće biti smanjena primanja, bez obzira što je to jedna od mjera iz Programa fiskalne konsolidacije RS koju je Vlada uputila na usvajanje u Narodnu skupštinu Srpske.

Prema riječima predsjednika Sindikata uprave RS, Bože Marića, to je dogovoreno na današnjem sastanku predstavnika ovog sindikata sa premijerom Republike Srpske, Radovanom Viškovićem.

– Neće biti umanjenja. To ostaje dalje stvar socijalnog dijaloga i pregovora između reoprezentativnog Sindikata uprave, kao potpisnika kolektivnog ugovora i Ministarstva uprave i lokalne samouprave. Fiskalni savjet RS, na osnovu Zakona o fiskalnoj odgovornosti RS, ima obavezu da pripremi taj program mjera. Ali, on neće uticati na ono što je stvar kolektivnog ugovora – kaže Marić za Srpskainfo.

Podsjećamo, u Programu fiskalne konsolidacije predloženo je nekoliko mjera koje se odnose na lokalni nivo vlasti, poput pojačane naplate za prijavu nepokretnosti (s obzirom da je porez na nepokretnosti prihod njihovih budžeta), usklađivanje maskimalnog broja zaposlenih sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi (što je u nekim zajednicama značilo otpuštanje radnika), te kreditno zaduživanje samo za ekonomski opravdane investicij.

Ipak, dvije predložene mere su izazvale najviše pažnje: smanjenje cijene rada zaposlenima u gradskim i opštinskim upravama (kroz usklađivanje sa republičkim niovoom), te svođenje regresa, toplog obroka i prevoza na minimum.

Stvari su se očigledno promijenile dan nakon što je lider SNSD i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, poručio da u lokalnim zajednicama neće biti nikakvog smanjenja plata “a tamo gdje je SNSD na vlasti, može biti samo povećanja”.

Kada je u pitanju broj zaposlenih u administraciji opština i gradova, dogovoreno je da će se on utvrđivati kroz novi zakon o lokalnoj samoupravi RS, u čijoj izradi će učestvovati Sindikat uprave.

Na sastanku u Vladi razgovaralo se i o inicijativi Sindikata uprave za vraćanje toplog obroka i regresa za oko 55.000 zaposlenih u javnom sektoru RS, a sa premijerom je dogovoreno da bude formirana radna grupa koja će raditi na tom pitanju.

– Da li ćemo izdvojiti topli obrok i regres, ili će se ići na povećanje primanja kroz koeficijente, to ćemo još da analiziramo na našim organima, u narednih mjesec dana. Ali, dogovoreno je da se formira radna grupa, da se ide u tom smjeru, da se ide ka povećanju primanja – kaže Marić.

Ovaj sindikat već nekoliko godina zagovara i novu reformu javne uprave u Srpskoj, koja podrazumjeva donošenje novog zakona o državnim službenicima, novog zakona o lokalnoj samoupravi i novog zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi.

-Dogovoreno je da će se zajednički pripremati i usaglašavati na relaciji Sindikat uprave Republike Srpske i Vlade Republike Srpske prije upućivanja u Narodnu skupštinu na usvajanje – kaže Marić.

Današnjem sastanku u Vladi prisustvovali su ministarke finansija i uprave i lokalne samouprave, Zora Vidović i Senka Jujić, te pomoćnica ministra rada i boračko invalidske zaštite, Mira Vasić.

(B.M)