Višković i Radojičić prisustvovali početku izgradnje saobraćajnice Paprikovac – Lauš

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić prisustvovali su danas početku izgradnje saobraćajnice Paprikovac-Lauš, jednog od najvećih projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture, vrijednog 2,7 miliona KM, s rokom za izgradnju od 270 radnih dana.

Višković je istakao da je Vlada Srpske izdvojila sredstva za ovaj projekat koji je od značaja za sve građane Srpske, ne samo Banjaluke i Lauša, jer olakšava pristup Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i rasteretiće saobraćajne gužve pogotovo u jutarnjim časovima.

“To je samo jedan u nizu projekata koji se ovdje gradi. Ovom izgradnjom Lauš dobija i novu površinu koja će omogućiti Banjaluci da se još brže razvija. Siguran sam da ćemo imati priliku da u narednih par godina prisustvujemo otvaranju svih sadržaja koji su ovdje namijenjeni”, rekao je Višković novinarima.

On je naveo da je Vlada na današnjoj sjednici odobrila i dva miliona KM za nastavak ili rekonstrukciju Ulice Ivana Gorana Kovačića u Banjaluci.

“Vlada će sa gradom i dalje učestvovati u realizaciji infrastrukturnih projekata jer je to za dobrobit svih građana Banjaluke i Srpske”, poručio je Višković.

Radojičić rekao je da nova saobraćajnica, za koju je Vlada Srpske odobrila 2,5 miliona KM, a ostatak grad, ima višestruk značaj, te će povezivati Ulicu Jovana Raškovića i Karađorđevu ulicu.

On je dodao da je Vlada Srpske i ovaj put omogućila izvođenje jednog od krupnih kapitalnih projekata u Banjaluci koji ima širi značaj.

“Ovim dobijamo novu prilaznu saobraćajnicu prema Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske koji je vrlo opterećen saobraćajem. Naselje Lauš dobija još jednu pristupnu saobraćajnicu, čime dobijamo paralenu liniju uz zapadni tranzit u ovom dijelu grada”, precizirao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ovom saobraćajnicom na Laušu se otvara novi kvart koji je predviđen kao višestruka zona za stambene zgrade i prostor za rekreaciju koji su važni za cijeli grad.

“Regulacioni plan za ovaj dio Lauša je izuzetno dobar sa mnogo različitih sadržaja, a otvaranje centralne saobraćajnice kroz taj prostor daje nam potpuno novi kvart u gradu”, rekao je Radojičić.

On je dodao da naselje Lauš, nakon izgradnje kružnog toka, ovim dobija mnogo, dodavši da se gradi objekat nove mjesne zajednice i policijske stanice, da je danas počela izgradnja još jednog dječijeg igrališta, a da je u planu i sportska dvorana.

“Lauš dobija nekoliko izuzetno važnih i krupnih infrastrukturnih projekata i objekata koji će rješavati brojne probleme mještana”, naglasio je Radojičić.

Saobraćajnica je u dužini od 800 metara, sa 80 metara dugim vijaduktom, koja će napraviti spoj Sanske ulice na Laušu, od crkve preko “Ekonomije” do ulice Jovana Raškovića na Paprikovcu, gdje će biti izgrađena nova raskrsnica sa Zelengorskom ulicom.

Na osnovu sprovedenog tendera radove će izvoditi preduzeće “Niskogradnja”.

(Srna)

VIŠKOVIĆ OBEZBIJEDIO 3.000 KM: Jedanaestočlanoj porodici Đuričić iz Dervente uručena pomoć

Jedanaestočlanoj porodici Đuričić iz Dervente danas je uručeno rješenje za jednokratnu pomoć od 3.000 KM, koju je za renoviranje porodične kuće obezbijedio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Porodica Đuričić je 3. januara postala bogatija za još jednog člana Damjana, deveto dijete u porodici koje je ujedno i prva beba rođena u Derventi ove godine.

DODIK SA VUČIĆEM: Srbija će slijediti stav RS o Dejtonskom sporazumu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će bilo kakva priča o promjeni Dejtonskog sporazuma predstavljati smrtnu presudu BiH i da bi to značilo da Republika Srpska više nije u BiH. “Republika Srpska nema namjeru razgovarati o bilo čemu osim o povratku na izvorni Dejtonski sporazum i ustavne nadležnosti”, rekao je Dodik

VANDALIZAM: Išaran tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel

Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na meti vandala, koji su ga išarali, navedeno je na Facebook stranici Grada Banjaluka. “I ovim putem, pozivamo sugrađane da zajedno čuvamo javnu imovinu, u ovom slučaju – kulturno-istorijski spomenik koji je jedan od simbola Banjeluke”, navedeno je u objavi. Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na

SARAJLIJA UHAPŠEN ZBOG DŽEPARENJA Osumnjičen za više od 20 krađa novčanika u Banjaluci

Banjalučka policija uhapsila je danas Harisa Bajrovića (43) iz Sarajeva osumnjičenog za više od 20 krađa novčanika na području Banjaluke. Nakon hapšenja Bajrović je sproveden na kriminalističku obradu. Srpskainfo saznaje da je Bajrović suočen sa neoborivim dokazima za sada priznao više od 20 krađa novčanika u periodu od 2018. godine do danas, te da bi

BANSKI DVOR: Promocija monografije o vjerskim objektima nacionalnih manjina u BiH

Monografija ,,Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini’’ čiji je suizdavač Univerzitet u Banjaluci, održaće se u Vijećnici Kulturnog centra ,,Banski dvor’’, 24. januara sa početkom u 20 časova. – Monografija se bavi istraživanjem sakralne arhitekture nacionalnih manjina kao najznačajnijem materijalnom tragu njihovog vjekovnog boravka u BiH. S obzirom na složenost teme i prisustvo