Politika 14.11.2020.

Višković: Institucije vode računa o ravnomjernom razvoju Srpske

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ponovio je da neće biti smanjenja plata, jer je spas ekonomskog sistema u potrošnji. Višković je takođe najavio da bi od prvog januara trebalo da budu povećane penzije u Republici Srpskoj.

“Budemo li smanjili plate i penzije, mi bismo automatski napravili bumerang realnom sektoru i ekonomiji. Zato moramo iz budžeta da pomažemo oporavak realnog sektora i realne ekonomije, kreditnim zaduženjima”, rekao je Višković.

On je dodao da bi od 1. januara trebalo da bude možda i najveće pojedinačno povećanje penzija u posljednjih 15 godina, na nivou 3,5 do četiri odsto, što predstavlja dodatnih više od 20 miliona KM.

Višković je izrazio zadovoljstvo jer Srpska na današnji dan ima dovoljne zalihe zaštitne medicinske opreme i lijekova za narednih šest mjeseci.

On je napomenuo da je Republika Srpska preduzela sve korake da dobije vakcinu protiv virusa korona kada ona bude na tržištu.

Komentarišući izjavu o saradnji u vezi sa izgradnjom HES “Gornja Drina”, koju je u Banjaluci potpisao sa premijerom Srbije Anom Brnabić, Višković je rekao da su sada stvoreni uslovi za početak radova na projektu vrijednom oko 500 miliona evra.

Premijer Srpske je podsjetio da je riječ o izgradnji tri hidroelektrane – “Buk bijela”, “Foča” i “Paunci”, instalisane snage oko 180 megavata.

“Kroz ovu izjavu smo konstatovali sve ono što su dvije vlade radile, od izdavanja koncesije, promjena vlasničke strukture i drugih dokumenata, pa smo došli u poziciju da je prije nekoliko dana održana i prva skupština novog društva HES ‘Gornja Drina’, te je dat rok od 10 dana, a to je ovih dana, da ‘Elektroprivreda Srbije’ uplati svoj osnivački ulog u iznosu od 39 miliona KM, čime su stvoreni uslovi da novo preduzeće počne i da funkcioniše”, pojasnio je Višković.

On je naveo da je sa Brnabićevom usaglasio da bi, ukoliko vremenske prilike dozvole, do kraja decembra trebalo krenuti u početne i pripremne radove, a da je rok za izgradnju sve tri hidroelektrane šest godina.

Višković je dodao da su projekti HES “Gornja Drina”, izgradnja Aerodroma u Trebinju, te auto-puta između Beograda i Banjaluke samo početak svega što se želi raditi kada je riječ o zajedničkim projektima Srbije i Srpske.

“I oni koji nas vole i oni koji nas ne vole moraju da priznaju da Republika Srpska danas i prije 10 i više godina nije ista. Institucije Srpske vode računa o ravnomjernom razvoju Republike u svim segmentima”, rekao je Višković za “RTRS”.

On je kao primjer naveo zdravstveni sistem, te upitao šta bi bilo da je Srpska danas, u vrijeme pandemije virusa korona, imala iste kapacitet kao i prije 10 godina.

“Samo u posljednjih par godina smo sagradili Klinički centar Srpske, koji je naš ponos i zahvaljujući kojem se danas uspješno borimo sa neprijateljem 21. vijeka koji je još nevidljiv”, rekao je Višković.

Višković je podsjetio da su sagrađene i bolnice u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Foči, te u Nevesinju, a grade se i bolnice u Doboju i Zvorniku.

On je izrazio žaljenje što je onemogućeno da Republika Srpska nabavi pokretnu bolnicu koja bi posjedovala svu potrebnu medicinsku opremu i 500 ležajeva, a koja će možda biti nešto što će odlučiti u borbi protiv virusa korona.

“Taj objekat Srpska je trebalo da plati 4,2 miliona KM sa PDV-om, ali smo odustali jer nas je onemogućila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH koja nam nije dala saglasnost da carinimo medicinsku opremu, a ta ista bolnica je prodat Turskoj za četiri miliona evra”, rekao je Višković.

(Srna)