Vijesti 09.06.2021.

VIŠKOVIĆ: Iz budžeta 20 miliona maraka za projekte lokalnih zajednica

ČITANJE: 4 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je da je Srpska spremna za razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ ukoliko nema političkih uslovljavanja na njenu štetu.

Višković je napomenuo da je na sastanku sa novim šefom misije MMF-a Alinom Ijancu jasno poručeno da je Srpska spremna da pregovara bez političkih ucjena.

“Nas niko neće ucjenjivati. To što je MMF mislio da će Republika Srpska pasti na koljena i neće imati novca za funkcionisanje, te da mogu staviti papir na sto koji ćemo morati potpisati – to nismo uradili”, rekao je Višković novinarima u Istočnom Sarajevu.

Višković je rekao da je problem finansijske likvidnosti riješen na drugi način.

On je dodao da je ljudski i srpski ispratio odlazećeg šefa MMF-a Martina Petrija, koji je, kako je ocijenio, izmanipulisan od nekih ljudi u BiH i njegovih saradnika, zbog čega je izgubio poziciju.

“Žao mi je zbog toga. Očigledno je da nije imao dobre procjene. Sada su se pojavili, i za mene je bilo iznenađenje, da li je to oproštajna dobročiniteljska misija, te je u jednom momentu izgovorio da je MMF spreman da bez ikakvih početnih uslova već u septembru BiH da 300 miliona evra”, rekao je Višković.

Višković je izrazio nadu da će razgovori sa MMF-om biti nastavljeni bez uslovljavanja, napominjući da je to jedini prihvatljiv način za Republiku Srpsku.

Najviše novca za ekonomsko jačanje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će u narednom periodu biti izdvojeno oko 20 miliona KM iz Budžeta za projekte lokalnih zajednica u Srpskoj.

“Želim da podržim ljude koji domaćinski rade od Trebinja do Novog Grada i Vlada će do kraja mjeseca uputiti cirkularno pismo svim lokalnim zajednicama da nam dostave projekte koje planiraju realizovati u narednom periodu, za koje će u budžetu biti izdvojeno oko 20 miliona KM”, rekao je Višković novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je napomenuo da sredstva neće biti direktno prebacivana na račune lokalnih zajednica, nego da će one provoditi procedure i birati izvođače, dok će plaćanje ići preko Vlade Republike Srpske.

“To je nešto na principu kao što se radilo sa novcem koji smo dobili od Vlade Srbije”, pojasnio je Višković.

On ističe da maksimalni iznos koji može dobiti neka lokalna zajednica neće prelaziti milion KM.

“U zavisnosti od kvaliteta projekta, iznosi će se kretati od 100.000 do milion KM, a najviše će biti vrednovani oni projekti koji budu išli ka ekonomskom jačanju lokalne zajednice”, dodao je Višković.

Epidemiološka situacija stabilna

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srpskoj stabilna, a proces vakcinacije ide zacrtanim tokom.

“Virus korona nas je u proteklih godinu dana sputao u nekim našim namjerama. Svi se nadamo da ćemo u narednom periodu da se vratimo u okvire u kojima smo živjeli prije izbijanja epidemije”, rekao je Višković na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Na novinarsko pitanje o Domu za stara lica u LJubinju, za koji je Vlada Republike Srpske 2018. godine izdvojila tri miliona KM, Višković je naveo da je riječ o objektu koji je renoviran.

“Trebao je da bude u funkciji kao dom za stara lica, a onda je epidemija virusa korona to sve zaustavila. Čak je u jednom trenutku bilo razmišljanje da to bude rezervni kovid objekat za područje Hercegovine”, rekao je Višković i dodao da će u narednom periodu biti odlučeno u koje svrhe će biti upotrebljen taj objekat.

Na pitanje da prokomentariše ideju o tome da se Dan Republike Srpske obilježava 15. februara, Višković je istakao da su to spekulacije i da Dan Republike ostaje 9. januar.

“Sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom sam svaki dan i nisam čuo za tu ideju. Dan Republike je 9. januar i on ostaje, a ne bih trošio vrijeme na spekulacije. Dovoljno smo podnijeli kritika i prijetnji vezano za 9. januar i nikad niko neće osporiti da je taj dan – Dan Republike Srpske”, rekao je Višković.

(Srna/SB)