Politika 31.05.2019.

VIŠKOVIĆ: Kvalitetne ideje o unapređenju saradnje

ČITANJE: 4 minute

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Banjaluci da je Forum dijaspore opravdao očekivanja, jer su iznesena brojna mišljenja, poruke i ideje o unapređenju saradnje sa dijasporom koje će doprinijeti razvoju Srpske, što je zajednički cilj.

“U ime institucija Republike Srpske, Vlade, predsjednika i svoje ime zahvaljujem najsrdačnije što ste učestvovali na Forumu i dali doprinos unapređenju saradnje matice i dijapore”, rekao je Višković na zatvaranju Foruma dijaspore.

On je zahvalio ljudima koji su došli iz različitih dijelova svijeta i podijelili iskustva koja mogu biti od značaja za Srpsku.

Višković kaže da je na Forumu istaknuta važnost nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta dijaspore, što su prepoznale institucije Republike Srpske, Srpska pravoslavna crkva i nevladine organizacije.

“Saradnjom sa predstavništima Srpske, djeci u inostranstvu biće omogućeno da izučavaju maternji jezik, istoriju i kulturu, a važno je koristiti kapacitete dijaspore s ciljem privrednog i ekonomskog jačanja Srpske”, naveo je Višković.

On je naglasio da će Vlada sa Privrednom komorom i lokalnim zajednicama raditi na privlačenju investicija gdje će okosnicu činiti privrednici koji djeluju van granica Srpske.

“Važno je što ste pokazali spremnost i volju da budete na usluzi i da svoje kapacitete stavite na raspolaganje Republici Srpskoj. Važno je doći na strana tržišta, ali još važnije je na njima ostati”, rekao je Višković.

On je napomenuo da je neophodno precizirati način djelovanja i budućeg rada što će biti osnov strategije saradnje sa dijasporom.

“U dokument će biti ugrađeni konkretni prijedlozi, sugestije i ideje koje smo čuli na Forumu. Potrebno je sistemsko povezivanje kapaciteta u dijaspori, mapiranje potencijala u privredi, obrazovanju i kulturi”, rekao je Višković.

On je ponovio da je opredjeljenje Vlade da pomogne Srbima u rasijanju u očuvanju nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta.

Premijer Srpske je pozvao sve da promovišu potencijale Srpske i budu oni koji će privući investitore.

On je zahvalio učesnicima Foruma, a posebno organizacionom odboru i napomenuo da će naredni forum biti još veći.

Obraćanjem Viškovića završen je Drugi forum dijaspore.

KLOKIĆ: Strategija će definisati mjere za unapređenje odnosa sa dijasporom

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je danas u Banjaluci da će strategijom za saradnju s dijasporom biti definisane adekvatne mjere koje će doprinijeti unapređenju odnosa Srpske i dijaspore.

“Cilj nam je zaštita našeg pisma, jezika, kulture i tradicije. Strategijom će biti obuhvaćene ove oblasti, ali i način saradnje sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Saradnja sa dijasporom podrazumijeva i uspostavljanje boljih kontakata”, rekao je Klokić na Forumu dijaspore, govoreći o strategiji za saradnju sa dijasporom Republike Srpske.

On je istakao da je neophodno uspostavljanje institucionalnih okvira za sve vidove saradnje Republike Srpske i dijaspore.

“Pokušavamo pronaći trajni način saradnje sa dijasporom. Naš cilj je jačanje odnosa i vraćanje međusobnog povjerenja, kao i kreiranje eklektronskih platformi za komunikaciju”, dodao je Klokić.

On kaže da bošnjačka politika želi da stvori vještačku BiH dijasporu, i to odavno rade.

“Oni žele da crpe materijal za strategiju na nivou BiH i stvaranje dijaspore. Zato smo odlučili da napišemo svoju strategiju da nam je drugi ne bi nametali”, naveo je Klokić.

Klokić je naglasio da je namjera Republike Srpske da bude sačinjen registar dijaspore.

“Cilj nam je kreiranje aktivne mreže da bi mogli da kvalitetno razmjenjujemo informacije. Značajan je i rad predstavništava Republike Srpske, jer mogu doprinijeti zaštiti ugleda i značaja Srpske i njenih institucija”, kaže Klokić.

On je napomenuo da je cilj Vlade Republike Srpske širenje mreže predstavništava, ali nakon kvalitetne analize rada postojećih.

Klokić je rekao da će, uz navedeni dokument, biti usvojen i akcioni plan za njegovu realizaciju.

“Dijaspora je nezaobilazan faktor u podizanju ekonomskog standarda u Srpskoj. Ona mora biti više uključena u sveobuhvatni razvoj Srpske. Dijaspora bi mogla da kanališe u Republiku Srpsku znanja i vještine i pomogne u povezivanju institucija”, zaključio je Klokić.

(Srna)