Višković najavio zabranu zapošljavanja novih radnika u administraciji Vlade RS

Premijer Republike Srpske, Radovan Višković, najavio je da će uskoro biti donesena odluka o zabrani zapošljavanja novih radnika u administraciji Vlade Republike Srpske.

Komentarišući ubrzano zapošljavanje na nivou BiH od strane Savjeta ministara u tehničkom mandatu, Višković je izjavio da je to neodgovorno, jer se bespotreban kadar finansira i od novca poreskih obveznika Republike Srpske.

“S druge strane, Vlada Srpske je po tom pitanju pokazala odgovornost, i zbog toga će donijeti odluku o zabrani novog zapošljavanja u administraciji Srpske.” dodao je on, prenosi “ATV”.

Podsjećamo, Višković je ranije ove godine ministrima naložio da urade resistematizaciju u svojim resorima, što je veći dio ministara već obavio.

“Sredstva od akciza se uplaćuju po zakonu”

Višković je rekao je da se sredstva od akciza uplaćuju prema zakonu, direktno na račune javnih preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i “Putevi Republike Srpske” za održavanje i izgradnju puteva.

Višković je u odgovoru opozicionim poslanicima na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da prijave, ako imaju saznanja, da su sredstva nenamjenski trošena da bi mogao biti pokrenut postupak, prenosi Srna.

“Od prošle sjednice Narodne skupštine, po mojoj prijavi tužilaštvo vodi postupak protiv lica za uzimanje mita prilikom prijema u policiju”, rekao je Višković i dodao da je prijavu podnio nakon ranije izjave poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragana Galića.

On je podsjetio da je od akciza “Autoputevima Republike Srpske” za 2018. doznačeno više od 109 miliona KM, koji se koriste za eksproprijaciju, za održavanje i otplatu već podignutih kredita, te da je za prvih pet mjeseci ove godine po osnovu akcize doznačeno više od 46 miliona KM.

“Postavlja se pitanje možemo li iz akciza, bez kredita graditi autoputeve? Možemo, ali ne ovom dinamikom. Nema zemlje u okruženju da je gradila puteve i autoputeve bez kredita”, kaže Višković.

On je ocijenio da treba graditi putnu mrežu u Hercegovini i dodao da Vlada čini sve da tamo dovede investicije.

Višković je, odgovarajući na primjedbe u vezi sa rekonstrukcijom i rehabilitacijom regionalnog puta Lukavica-Pale vrijednosti 3.250.000 KM, rekao da je preduzeće “Štrabag” prošlo na tenderu za izvođača radova i angažavalo drugo preduzeće za taj posao koji je, prema njegovim saznanjima, u stanju da radove okonča prije početka zimske turističke sezone.

Premijer Republike Srpske je naveo da na svakoj sjednici Vlade insistira da bude obezbijeđeno 70 miliona evra za izgradnju magistralnog puta Foča-Šćepan Polje.

Osvrćući se na situaciju u vezi sa firmom “Batagonom”, Višković je istakao da je Vlada ekspresno reagovala kada je riječ o raskidu ugovora zbog nepoštivanja dogovora.

Komentarišući zaduženje od 150 miliona evra radi finansiranja projekta Koridor “5C”, Višković je rekao da druga faza košta duplo više od prve jer nije riječ samo o izgradnji šest kilometara autoputa, već i tunela, nadvožnjaka, odnosno o izuzetno teškoj dionici.

“To su najpovoljnija sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj sa kojima Vlada radi jer oni jedini na Koridoru ‘5C’ imaju i grant sredstva”, dodao je Višković.

Govoreći o tački dnevnog reda posebne sjednice Narodne skupštine – prijedlogu odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2019. godini kojim se odobrava izdavanje garancija Republike Srpske za kreditna zaduženja u 2019. godini, do iznosa od 800 miliona KM, Višković je naveo da se sigurno sva ta zaduženja neće moći realizovati, iako su namijenjena za infrastrukturne projekte koji su potrebni Republici Srpskoj.

“Od 800 miliona KM, 600 je namijenjeno za energetski sektor, za bolnicu u Doboju 80 miliona, za gondolu na Jahorini devet miliona”, precizirao je Višković.

Osvrćući se na garancije za kreditno zaduženje Fonda zdravstvenog osiguranja u iznosu oko 60 miliona KM, Višković je rekao da je Fond već digao taj kredit i da plaća kamatnu stopu veću od šest odsto, te da Vlada želi da se taj kredit zatvori i da kamatna stopa bude ispod tri odsto.

On je podsjetio da je su prošle godine garancije iznosile 700 miliona KM, od čega je realizovano oko 400 miliona KM.

Premijer Republike Srpske je naveo da će tražiti od nadležnih da budu procesuirane optužbe iznesene tokom sjednice Narodne skupštine.

Višković je poručio poslaniku PDP-a Drašku Stanivukoviću da, ukoliko ima dokaze, prijavu o malverzacijama u određenim oblastima dostavi nadležnima.

“Time treba da se bave i institucije”, rekao je Višković.

On je dodao da nije zadovoljan radom pravosuđa, te da na tom planu nisu sprovedene reforme u okviru strukturalnog dijaloga.

Višković je ponovio da veliku štetu Srpskoj nanosi neformiranje Savjeta ministara, Vlade FBiH i nerad Parlamentarne skupštine BiH.

“Usvajamo danas 150 miliona zaduženja, ali toga nema za Srpsku kao ni šest kilometara puta dok sve ne prođe proceduru u Parlamentarnoj skupštini BiH”, rekao je Višković.

(Nezavisne)

VIŠKOVIĆ: Evropski brendovi sve više zainteresovani za otvaranje fabrika u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je Vlada u prvoj godini mandata imala dobre rezultate što potvrđuju i podaci o najvećem broju zaposlenih od nastanka Republike, rastu prosječne plate koja je prvi put izjednačena sa zaradom u Federaciji BiH, većoj pokrivenosti uvoza izvozom i povećanju budžeta koje je omogućilo rast plata, penzija

Servisne informacije za 15. decembar

Servisne informacije za subotu, 14. decembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Banjaluci se dogodilo jedno krivično djelo, a javni red i mir je narušen dva puta. Dogodilo se 10 saobraćajnih nezgoda u kojima su tri lica lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U službi

PAROVIMA TREBA VIŠE OD 2.500 KM U najavi veća finansijska pomoć za vantjelesnu oplodnju

Grad Banjaluka trebalo bi da poveća pojedinačne iznose za sufinansiranje procesa vantjelesne oplodnje koje dodjeljuje parovima na javnom konkursu. Iz gradskog budžeta godinama se sufinansira pokušaj vantelesne oplodnje, a parovima koji prirodnim putem ne mogu dobiti bebu dodjeljuje se jednokratna pomoć od 2.500 KM. Prijaviti se mogu žene do 42 godine starosti sa prebivalištem na

ANALIZA: Kako su po izbornim jedinicama raspoređene Nešićeve i Pavićeve pristalice u DNS-u?

Godinu dana nakon posljednjih opštih izbora, DNS preživljava najteže trenutke od osnivanja. Nekad čuvena “šestorka” unutar ove stranke, redom miljenici Marka Pavića, podijelila se u dva tabora, s dobrim izgledima da Nenad Nešić preuzme vođenje stranke, i pored svih protivljenja. Ako se desi suprotno, postaviće se pitanje daljeg opstanka DNS-a na politićkoj mapi RS. Krenimo