Vijesti 26.01.2023.

Višković: Najniža plata 700 KM, računaće se i minuli rad

ČITANJE: 2 minute

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će najniža plata za ovu godinu biti 700 KM i da je o tome Vlada danas donijela odluku.

Višković je podsjetio da se jedino u Republici Srpskoj na najnižu platu računa i minuli rad.

“Neko ko ima 20 godina radnog staža on ima još i 10 odsto na minuli rad tako da će se ta najniža plata kretati u rasponu od 700 KM do skoro 800 KM za one koji imaju više od 30 godina radnog staža”, rekao je Višković.

On je naglasio da je u Srpskoj najniža plata veća nego u Federaciji BiH za 110 KM, navodeći podatak da je neto najniža plata u drugom entitetu za 2023. godinu 590 KM.

“Mi smo tu platu imali 1. januara 2022. godine i kada uporedite period od 1. januara 2022. godine sa najnižom platom za 2023. godinu onda imate povećanje najniže plate u Srpskoj za 18,6 odsto. To je značajno povećanje nego što je prosječna inflacija u Srpskoj zabilježena u 2022. godini”, rekao je Višković.

On je dodao da je Vlada odluku o iznosu najniže plate donijela cijeneći poziciju poslodavaca Srpske, zahtjeve Saveza sindikata Srpske i analizu svih ekonomskih pokazatelja za 2022. godinu.

Premijer se nada da će to zadovoljiti i jednu i drugu stranu u Republici Srpskoj, kao i radnike.

“Morali smo povesti računa i o poslodavcima koji rade u nisko akumulativnim granama. Nismo ih smjeli ovog momenta opteretiti sa značajno većom najnižom platom kako ne bismo ugrozili njihovo poslovanje i došli u poziciju da u Srpskoj zbog značajnog rasta najniže plate dovedemo određene poslodavce da ne mogu funkcionisati”, rekao je Višković.

On je dodao da su Ministarstvo finansija i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Srpske prezentovali ekonomske pokazatelje prema kojima je Vlada donijela odluku o najnižoj plati za ovu godinu.

Penzije od januara veće za 13,5 posto

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o povećanju penzija za 2023. godinu od 13,5 odsto, a sredstva su obezbijeđena budžetom, saopštio je premijer Radovan Višković nakon sjednice Vlade.

Višković je naveo da je povećanje ranije najavljeno, ali da se od 1. januara pristupilo i vanrednom usklađivanju penzija od 0,18 odsto.

“Na današnjoj sjednici Vlade smo donijeli odluku i o vanrednom usklađivanju penzija za 2023. godinu od 0,18 odsto, tako da je ukupni rast penzija za 2023. godinu 13,5 odsto”, naveo je Višković.

Premijer je istakao da na usklađivanje penzije, odnosno uvećanje, utiče rast plata i visina inflacije.

“Za to smo obezbijedili sredstva u budžetu i pratićemo sve ekonomske pokazatelje u ovoj godini. Kada budemo bili u poziciji da korigujemo penzije mi ćemo to raditi, kao što smo radili i u prethodnom periodu”, istakao je Višković.

Predsjednik Vlade je podsjetio da je najniža penzija u prošloj godini iznosila 242 KM, i da će nakon uvećanja od 13,5 odsto iznositi 275 KM.

N.M.