Politika 29.11.2022.

Višković: Nastaviti ekonomski i privredni razvoj

ČITANJE: 3 minute

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da nova vlada svoje aktivnosti u narednom vremenu planira da usmjeri u pravcu daljeg ekonomskog i privrednog razvoja Srpske.

Višković je istakao da je u protekle četiri godine, uprkos mnogobrojnim izazovima, došlo da povećanja BDP-a, spoljnotrgovinske razmjene Srpske, plata i penzija.

U okviru konsultacija sa socijalnim partnerima, Višković je danas u Banjaluci razgovarao sa delegacijom Privredne komore Srpske, koju je predvodio predsjednik Privredne komore Pero Ćorić, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Konstatovano je da, kroz zajedničku saradnju Vlade i Privredne komore u narednom periodu, akcenat treba staviti na dalji tehnološki razvoj preduzeća, digitalnu transformaciju, te smanjenje sive zone u poslovanju.

Sagovornici su istakli da će i u vremenu koje dolazi nastaviti dobru saradnju, te na partnerskim osnovama zajedno kreirati mjere za dalje jačanje privrede Srpske i poboljšanje njene konkurentnosti.

Na sastanku je ocijenjeno da je dosadašnja saradnja Vlade Srpske i Privredne komore bila dobra i konstruktivna, što je doprinijelo očuvanju ekonomske stabilnosti Srpske u vremenu punom izazova na globalnom planu.

Potrebna nova strategija razvoja Srpske, formirati Ministarstvo ekonomije

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske smatra da hitno treba napraviti novu strategiju razvoja Srpske, a njeni predstavnici su tokom današnjih konsultacija sa mandatarom za sastav nove vlade Radovanom Viškovićem zatražili da bude formirano ministarstvo ekonomije.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić srekao je novinarima nakon sastanka u Banjaluci da taj resor treba da vodi neko iz vladajuće partije.

“Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske smatra da privreda zaslužuje da ima svog jakog predstavnika u Vladi Republike Srpske i da na taj način rješavamo probleme kojih će evidentno biti u narednoj godini s obzirom na veličinu inflacije i recesiju koja sigurno nadolazi”, istakao je Trivić.

On je istakao da su od mandatara dobili odgovor da uvijek postoji problem sa nacionalnom strukturom Vlade i da nešto treba mijenjati.

Trivić kaže da su predstavnici Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske zatražili od mandatara da im obezbijedi sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom na ovu tematiku.

Komentarišući mogućnost povećanja najniže plate u Republici Srpskoj imajući u vidu najavu poskupljenja električne energije, Trivić je rekao da poslodavci i sindikat o tome ne mogu postići dogovor, zbog čega Vlada Republike Srpske treba izračunati najnižu platu i da u tome bude realna s obzirom na njihove mogućnosti i dešavanja u svijetu.

“Republika Srpska trenutno ima veću najnižu platu nego što će Srbija imati za iduću godinu. Najnižu platu treba malo povećati, ali ne treba očekivati da najniža plata bude 900 ili 1.000 KM, jer tržište na kojem mi poslujemo ne može podnijeti takve iznose”, istakao je Trivić.

On kaže da je radnike moguće sačuvati u boljim uslovima rada, te kvalitetnijim proizvodima kojima je moguće obezbijediti veću platu radnicima.

“Inflacija se ne može odbraniti rastom plata nego se rastom plata proizvodi daljnja inflacija”, zaključuje Trivić.

(Srna)