Politika 27.12.2022.

Višković: Neki od onih koji nisu dolazili na posao već dobili otkaze

ČITANJE: 2 minute

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, optužio je opoziciju da je tokom rasprave o setu zakona o povećanju plata u javnom sektoru da ne znaju šta pričaju i da optužuju Vladu, a da ne vladaju osnovnim činjenicama.

Višković je rekao da su neki od onih koji nisu dolazili na posao već dobili otkaze, i odgovorio je odrečno na kritike opozicije da li će oni koji ne dolaze na posao takođe dobiti povećanje plata.

Opozicija je zatražila da se izađe u javnost s imenima svih koji su primali platu a nisu radili. Višković je rekao da će Vlada izaći s imenima, vremenskim periodom i iznosom koji su ti ljudi primali.

Rekao je da je njegova vlada u protekle četiri godine napravila velike rezultate jer da nije, kako je rekao, danas bi opozicija bila vlast.

Rekao je da nije došlo do smanjenja akciza zbog opstrukcija u drugom entitetu, ali da je vlada višak od akciza vratila građanima kroz jednokratnu pomoć.

Rekao je da ga kritikuju neki poslanici čije su stranke, kako je rekao, osvojile manje glasova nego on pojedinačno.

U protekle četiri godine plate povećane 39,8 odsto

Višković je rekao mda je Vlada tokom protekle četiri godine napravila dobre rezultate, da je došlo do povećanja plata od 39,8 odsto, pokrivenosti uvoza izvozom, te rasta industrijske proizvodnje.

Višković je rekao tokom skupštinske rasprave o setu predloženih izmjena zakona o povećanju plata u Srpskoj da je broj zaposlenih premašio 290.000, što kako kaže, nikad nije bilo.

On je istakao da predloženo povećanje plata u javnom sektoru od pet odsto Vlada provodi u skladu sa memorandumom potpisanim sa sindikatima, te da će od naredne godine doći i do povećanja davanja penzionerima, borcima i socijalnim kategorijama u iznosu od 13,5 odsto.

On je dodao da je Vlada Srpske u proteklom mandatu ograničavala marže, pomagala socijalne kategorije, te povećavala plate i penzije.

Govoreći o akcizama na naftu i naftne derivate, Višković je rekao da je Vlada Srpske po tom pitanju uradila svoj dio posla, ali da nije imala sagovornika po tom pitanju u Federaciji BiH.

On je dodao da je sve što je došlo u budžet Srpske po osnovu akciza vraćeno građanima Republike kroz jednokratne pomoći.

“Čak i puno više nego što je prikupljeno akciza”, rekao je Višković.

On je upitao zašto ostale potrošačke cijene nisu pratile pad cijena nafte?

Višković je istakao da predloženim povećanjima plata neće biti obuhvaćeni zaposleni u javnom sektoru koji primaju platu a ne dolaze redovno na posao, jer će takvi dobiti otkaz prije stupanja na snagu seta zakona o povećanju plata od u javnom sektoru.

“Već ima onih koji su dobili otkaz”, istakao je Višković.

(N.S)