Politika 21.05.2021.

Višković o platama u kovertama: Ne zanosite se idejom da ćemo to u potpunosti riješiti

ČITANJE: 2 minute

Vlada RS usvojila je juče set zakona kojim se omogućava povećanje plata radnicima u Srpskoj, jer je, između ostalog, povećan i neoporezivi dio ličnih primanja sa 500 KM na 700 KM.

Oslobađanje neoporezivnog dijela ide isključivo na povećanje ličnih primanja zaposlenih u Srpskoj, poručio je premijer Radovan Višković, a računica kaže da će za radnika na minimalcu to praktično značiti povećanje za 20 KM.

U Srpskoj je istovremeno povećana i najniža plata sa 520 KM na 540 KM.

Međutim, čak i sa ovim izmjenama može se desiti da zaposleni zvanično dobiju veću platu, ali da im poslodavac za toliko umanji dio primanja koje dobijaju u “koverti”.

– Sve je to moguće. Nemojte se zanositi idejom da ćemo to u potpunosti riješiti. Kada sam u javnosti rekao da ćemo ići u smanjenje sive zone i uplata “na crno” govorio sam o tome da se radnici prijavljuju na četiri sata, a oni rade osam i više sati. Mi smo prijedlogom zakona koji ide u Narodnu skupštinu to promijenili i rekli: “Možete prijaviti radnika na četiri sata, ali ćete obaveze radniku i budžetu plaćati na iznos najniže plate” – rekao je Višković na konferenciji za novinare, prenosi Srpskainfo.

On vjeruje da će poslodavci koji su radnike prijavljivali na manje radno vrijeme, kako bi izbjegli plaćanje obaveza, sada ih prijaviti na osam sati, koliko zaista i rade.

Višković je naglasio da će Vlada raditi na tome da izbjegne nelojalnu konkurenciju i omogući svima koji žele da rade, da rade u skladu sa zakonom.

– Mi ćemo krajem 2021. planirati novi sistem fiskalizacije koji će umnogome spriječiti ovo o čemu smo govorili i uvesti više reda, da obaveze prema budžetu budu uredno plaćane i time smanjiti nelojalnu konkurenciju – zaključio je on.

Podsjetimo, Višković je nedavno govorio o problemu da dio poslodavaca prijavljuje svoje radnike na najnižu platu, dok im ostatak novca isplaćuje u „kovertama“, te najavio da će stati u kraj takvim poslodavcima.

(E.M)