Politika 22.11.2018.

KONSULTACIJE KOD VIŠKOVIĆA: SNSD, DNS, SP, US i NDP sa mandatarom

ČITANJE: 5 minuta

U Banjaluci je završen konsultativni sastanak mandatara za sastav nove vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa predstavnicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/.

Nakon sastanka nije bilo izjava za medije.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik predvodio je delegaciju SNSD-a u kojoj su bili Zoran Tegeltija, Siniša Karan, Slavko Mitrović i Dalibor Tomaš.

Nakon SNSD-a, predviđene su konsultacije sa predstavnicima Demokratskog narodnog saveza, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske i Narodnog demokratskog pokreta.

Svi sastanci se održavaju u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci. Nakon sastanaka najavljena su saopštenja.

Na razgovor s mandatarom za sastav vlade RS Radovanom Viškovićem u ime DNS stigao je samo predsjednik stranke Marko Pavić.

Na sastanku Viškovića sa Pavićem ostali su i članovi delegacije SNSD – Dalibor Tomaš i Siniša Karan.

Makar na početku sastanka nije bilo Milorada Dodika, Slavka Mitrovića i Zorana Tegeltije, koji su činili ostatak delegacije SNSD koja je sa Viškovićem počela razgovore u podne.

Pavić: Čubrilović nije bio tema

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić rekao je da ova stranka podržava mandatara za sastav nove vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, kao i institucije Republike Srpske jer, bez obzira na sve što se dešava, interes DNS-a je čvrsta vlada i institucije Srpske.

Nakon konsultacija sa mandatarom za sastav nove vlade Srpske Radovanom Viškovićem, Pavić je novinarima u Banjaluci izjavio da je na sastanku bilo riječi o formiranju nove vlade Srpske, te da je mandatar saopštio da ostaje pri dogovoru koji su koalicioni partneri postigli ranije.

Prema njegovim riječima, DNS poštuje koalicioni dogovor, te će u narednih nekoliko dana razraditi detalje.

“Lično mi je drago da se ostalo pri koalicionom dogovoru. Nismo razgovarali o raspodjeli ministarstava”, dodao je Pavić.

Govoreći o izboru Nedeljka Čubrilovića za predsjednika Narodne skupštine Srpske, Pavić je napomenuo da se DNS s tim nije saglasio, ali da to nije bila tema današnjeg razgovora i da će o tome razgovarati sa koalicionim partnerima, strankama, a ne sa mandatorom.

Stevandić: Proces formiranja vlasti uspješno započet

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić zajednički su ocijenili da je proces formiranja vlasti započet uspješno i da je cilj da institucije vlasti u Republici Srpskoj budu formirane u skorije vrijeme.

Naglašeno je i da je za uspjeh u sprovođenju dogovorenih politika važna institucionalna stabilnost kako u izvršnoj, tako i u zakonodavnoj vlasti, te da se kod imenovanja kadrova koji će dobiti priliku u novoj vladi vodi principom odgovornosti i stručnosti, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Na sastanku održanom u Administrativnom centru Vlade Srpske, organizovanom povodom konsultacija za sastav nove vlade Srpske, delegacija Ujedinjene Srpske potvrdila je koaliciju sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata, te izrazila podršku konceptu i konstituisanju nove vlade Republike Srpske.

Čavić: Jedno ministarstvo, tri principa

Predstavnici Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ su tokom razgovora sa mandatarom Radovanom Viškovićem izrazili podršku procesu formiranja nove vlade Republike Srpske i opredijeljenost za saradnju u vezi sa predlaganjem i kreiranjem ekonomskih mjera i aktivnosti.

Sagovornici su ocijenili da će razgovori o političkim i ekonomskim programima biti nastavljeni, te da će nakon konstituisanja nove vlade biti nastavljena realizacija strateških ciljeva i jasan plan sektorskih politika, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Višković je istakao da je važno razmijeniti mišljenja i stavove o važnim pitanjima, prije svega u oblasti ekonomije i privrede, sa naglaskom na važne reforme u tim oblastima, kao i u drugim sektorima.

Narodni demokratski pokret /NDP/ u novoj vladi Republike Srpske imaće jedno ministarsko mjesto, izjavio je večeras predsjednik NDP-a Dragan Čavić nakon razgovora sa mandatarom za sastav nove vlade Srpske Radovanom Viškovićem.

Čavić je rekao novinarima da nije razgovarano o imenima, niti o resorima, već o principima, dodajući da će član buduće vlade iz NDP-a biti reprezentativan i da će svojim radom pokazati da je to rješenje kakvo traži društvo.

On je naveo da je na konsultacijama bilo riječi i o načinima povećanja zaposlenosti, naglašavajući da je za otvaranje novih radnih mjesta u Republici Srpskoj potrebno obaviti restrukturisanje poreza.

“Naveli smo naša tri principa koja determinišu uspješnost vlade. Prvi je da Srpska ima sistem koji podrazumijeva da izvršna vlast predlaže zakonodavna rješenja Narodnoj skupštini, a nakon njihovog stupanja na snagu da ih i sprovodi”, rekao je Čavić.

On je naveo da drugi princip podrazumijeva da niko od stranaka koje čine skupštinsku većinu nema kapacitet da ucjenjuje sprovođenje usvojenih politika, a treći je postojanje dobre volje i namjere da se postignu pomaci.

Cvijanovićeva: Nova vlada oko 10. decembra

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da se konačno formiranje nove vlade Srpske očekuje svakako oko 10. decembra, jer postoje rokovi u vezi sa konstituisanjem Vijeća naroda Srpske i ostalom procedurom koja se mora proći.

“Namjeravali smo to da uradimo odmah na početku decembra, ali s obzirom na raspored sjednica Narodne skupštine i tu proceduru, mislim da će to biti negdje oko 10. decembra”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da ima dovoljno vremena da se oko 20. decembra u Narodnoj skupštini Srpska pozabavi pitanjima budžeta i programa ekonomskih reformi za narednu godinu.

“A da bi opet nakon toga Vijeće naroda moglo sve to da verifikuje”, navela je predsjednik Srpske.

(Srna, srpskainfo.com)