Vijesti 17.05.2022.

Višković obišao dionicu auto-puta na Koridoru 5C

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Doboju da do kraja godine trebaju početi radovi na dionici Koridora “Pet ce” kroz Republiku Srpsku prema Vukosavlju i Modriči u dužini od 36 kilometara, predračunske vrijednosti od 240 miliona evra.

“Trenutno se vode pregovarački postupci i trijaža. Mi očekujemo da do kraja 2022. godine budu izabrani izvođači, potpisani ugovori i da možemo krenuti u izgradnju te dionice”, izjavio je novinarima Višković, koji je posjetio gradilište na prvoj dionici Koridora “Pet ce” kroz Republiku Srpsku, na pravcu od petlje “Tovira” do petlje “Kostajnica”.

On je istakao da, uprkos poskupljenju građevinskog materijala, neće doći do izmjena cijena na do sada ugovorenim radovima na fazama jedan i dva, s obzirom na to da ugovorom nema kliznih skala.

“Jedino mogu očekivati za dionicu tri i četiri, možda, da ne bude dovoljno 240 miliona evra za izgradnju tih 36 kilometara”, izjavio je Višković.

Višković je rekao očekuje da će prva faza dionice Koridora “Pet ce” kroz Republiku Srpsku, na pravcu od petlje “Tovira” do petlje “Kostajnica”, koja je ozvaničena u junu 2019. godine, biti završena već za mjesec dana, odnosno u junu.

On je naveo da je riječ o dionici od oko 5,5 kilometara i investiciji od 70 miliona evra koja se finansira zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

“Već je u fazi završetak naplatne rampe. Izgrađen je most preko rijeke Bosne i to je isključenje za Doboj”, izjavio je Višković, pohvalivši izvođača radova “Integral inženjering” što poštuje dinamiku rokova, a posao odrađuje kvalitetno.

On je podsjetio da je druga faza veoma zahtjevne dionice od oko 5,5 kilometara Rudanka-Putnikovo brdo, odnosno obilaznica oko Doboja prema entitetskoj granici sa FBiH, ozvaničena u novembru prošle godine, te je naveo da je zadovoljan dinamikom izvođenja radova koji bi se mogli završiti i prije roka 2024. godine.

Prema njegovim riječima, to je investicija od 150 miliona evra.

“Svjedoci ste da sve ide planiranom dinamikom dužinskih 5,5 kilometara, ali je to veoma zahtjevna investicija, sa dva tunela od gotovo dva kilometra, te vijaduktom koji će premostiti rijeku Bosnu i magistralni put”, rekao je je Višković.

(E.M)