Politika 11.10.2019.

VIŠKOVIĆ: Od sada naši putevi vode u Evropu

ČITANJE: 3 minute

U kratkom vremenu imamo dva kapitalna projekta, most na Savi kod Gradiške, i most na Rači. Objektivno posmatrajući most kod Gradiške trebao bi biti prije gotov, iako su oba projekta predviđena za dvije i po godine, jer most kod Gradiške već ima auto-put koji samo čeka završetak radova na mostu, poručio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske gostujući u emisiji Pečat.

On je izrazio zadovoljstvo što će konačno krenuti radovi na mostu kod Gradiške.

– Taj most je od izuzetne važnosti za infrastrukturu Republike Srpske, ali i BiH, jer povezaćemo se sa EU, i naših 120 kilometara autoputa imaće konačno smisla u toj cijeloj priči. Prozivali su nas iz opozicije da gradimo puteve koji ne vode nigdje. Eto, sad sa ponosom kažemo, vode u Evropu – istakao je Višković.

On je gostujući u našoj emisiji Pečat ponovio da bez infrastrukture nema razvoja zemlje.

– Potrebno je povezati se sa svijetom, kako bi “sutra” taj svijet došao kod vas. Zadovoljni smo čiljenicom da će radove budno nadgledati EU, koja je još 2015. godine na sastanku u Beču odobrila 6,8 miliona evra za taj projekat. U izgradnji mosta djelom će učestvovati i naša kompanija Integral inžinjering, i na tu činjenicu treba, takođe da budemo ponosni – dodao je premijer Srpske.

On je istakao da i drugi projekat, odnosno gradnja autoputa Beograd – Sarajevo i mosta na Rači ima i te kako veliki značaj za Srpsku, ali i cijeli region.

– Sa sastanka u Beogradu poslate su snažne i pozitivne poruke. Čak su Željko Komšić i Šefik Džaferović poslali poruke u kojima pozivaju na zajednički život, povezivanje, a ne tako davno, znamo kakve su poruke stizale sa te strane. Ono što mi iz Republike Srpske možemo poručiti, da iz ovog projekta nema štete, jer svi su na dobitku, sva tri naroda – riječi su Radovana Viškovića.

On je pohvalio ogroman doprinos Srbije u cijelom projektu.

– Znate da Srbija finansira auto-put do Rače, sam most, i onda 18 kilometara do Bijeljine. Već sada imamo signale da bi se taj projekat mogao produžiti i prema Brčkom, ali otom-potom, idemo korak po korak. Isto tako treba naglasiti da će Srbija finansirati i zajednički carinski terminal, koji će biti na teritoriji Republike Srpske – naglasio je Radovan Višković, koji je bio gost u emisiji Pečat RTRS-a.

Savjet ministara moguće formirati za jedan dan

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da Savjet ministara može biti formiran u toku jednog dana ili kada god strane u BiH, a prije svega stranke pobjednice izbora, to žele da učine bez uslovljavanja.

Sve dok neka strana želi uslovljavati neku drugu, to se neće desiti. Ukoliko svi shvate da Savjet ministara treba Federaciji BiH koliko i Republici Srpskoj, da treba jednom, drugom i trećem narodu, da trenutna blokada nanosi štetu svim narodima u BiH, i jednom i drugom entitetu, onda će odustati od uslovljavanja – rekao je Višković.

On je naveo da čak i predstavnici evropske zajednice postavljaju pitanje zašto se ne pristupi formiranju Savjeta ministara, a potom pregovorima o godišnjem nacionalnom planu za članstvo u NATO-u i drugim otvorenim pitanjima.

Govoreći o radu Vlade Srpske i pokretanju odgovornosti i smjenama u menadžmentu javnih preduzeća koja imaju loše rezultate, Višković je naglasio da je pozvao direktora “Šuma Republike Srpske” i saopštio mu da je on završio svoj dio posla, a da od njega očekuje nastavak.

– Na tome ću istrajati. Sljedeći po toj odgovornosti su uprava preduzeća i Nadzorni odbor. Ne želim da se 24 časa dnevno i 30 dana u mjesecu bavim javnim preduzećem, šumskim gazdinstvima i njihovim problemima. Očekujem da to radi uprava javnog preduzeća. Od menadžmenta očekujem dalje poteze – kaže Višković.

(RTRS)