Politika 14.10.2022.

Višković: Odgovornim ponašanjem svih političkih subjekata smiriti tenzije i napetost u društvu

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da je potrebno smiriti tenzije i napetost u društvu, a to je moguće učiniti samo odgovornim ponašanjem svih predstavnika institucija, političkih subjekata, te objektivnim i tačnim informisanjem građana.

Višković je istakao da građanima nije potrebna destabilizacija društva niti bilo kakve tenzije, te je poručio svima koji svjesno doprinose destabilizaciji Republike Srpske i njenih građana da će morati da snose odgovornost.

Premijer Srpske osvrnuo se i na rad Centralne izborne komisije /CIK/ BiH i poručio da CIK treba građanima u svakom momentu da plasira tačne informacije.

– Predstavnici CIK-a treba u svakom momentu da iznose provjerene i tačne informacije, jer su do sada u više navrata pojedini članovi CIK-a saopštavali različite netačne informacije koje uznemiruju građane i narušavaju kredibilitet CIK-a – rekao je Višković.

Samo tačne i provjerene informacije, naglasio je on, doprinose pravilnom informisanju građana, a sve ostalo – dezinformacije i neistine – dovode do uznemiravanja građana i destabilizacije društva u cjelini.

Kao negativan primjer, predsjednik Vlade je naveo video-snimak uništavanja i paljenja glasačkih listića čija autentičnost nije potvrđena, a policija je saopštila medijima da je riječ o listićima koji svojim izgledom ne odgovaraju onima koji je CIK predstavio na svojoj zvaničnoj stranici.

Pozvao je medije da pravovremeno i objektivno informišu javnost, te da ne daju prostor bilo kakvim spekulacijama i neprovjerenim vijestima.

– Pozivam novinare i medije na profesionalnost i odgovornost – da prije objavljivanja bilo kakvih materijala, iste dobro provjere i na taj način doprinesu stabilizaciji i smirivanju tenzija u društvu – rekao je Višković.

On je poručio predstavnicima opozicije da treba da vode odgovornu politiku i ne stvaraju tenzije koje mogu prouzrokovati krizu, te ih upitao po čijem nalogu i u čijem je interesu destabilizacija Republike Srpske.

– Gospodo, zbog vaše neodgovorne politike možemo doći u političku i ekonomsku krizu, u kojoj će najveći ceh platiti naši građani. To nije odgovorno ponašanje i to nije politika za dobrobit građana i Republike Srpske – rekao je premijer Srpske.

Podsjetio je da je za Republiku Srpsku živote dalo 30.000 boraca Vojske Republike Srpske i da se sa Republikom Srpskom niko ne smije igrati.

– Nemojte se igrati Republikom Srpskom, jer je 30.000 života ugrađeno u njene temelje i u njenu odbranu. Porodice čiji su najmiliji dali svoje živote za Republiku Srpsku i svi njeni građani neće vam to dozvoliti. Potrebno je da svi zajedno radimo na daljem razvoju Republike Srpske i njenoj stabilnosti – rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske.

(Srna/ N.S)