Politika 27.01.2022.

Višković: Odluka o povećanju penzija za četiri odsto

ČITANJE: 3 minute

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će Vlada na današnjoj sjednici donijeti odluku o redovnom i vanrednom usklađivanju penzija, koje će ukupno iznositi četiri odsto.

Višković je rekao da su, na osnovu zakonske obaveze i propisanog obračuna do kojeg se dolazi na osnovu rasta plata i stope inflacije, penzije trebalo da budu povećane za 3,36 odsto, ali da je Vlada, uvažavajući položaj penzionera, odlučila da donese odluku o vanrednom dijelu povećanja od 0,64 odsto kako bi bile povećane za četiri odsto.

“Za to je u budžetu obezbijeđeno dovoljno sredstava, a to je oko 50 miliona KM na godišnjem novou”, rekao je Višković za RTRS.

Višković je istakao da je ovo najveće pojedinačno povećanje penzija od 2013. godine.

“Ova vlada je do današnjeg dana povećala penzije za 16,28 odsto za period od tri godine”, rekao je Višković.

Komentarišući navode lidera DNS-a Nenada Nešića o tome da je povećanje penzija nedovoljno, Višković je rekao da ne treba trošiti vrijeme na izjave koje nisu utemeljene na zakonu i koje su pune neistina.

“Ako misli da na penzionerima pribavi neke jeftine političke poene, to je zaista više nego loša priča”, naglasio je Višković.

Govoreći o prijedlogu za održavanje zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Federacije, BiH koji je juče uputio federalnom premijeru Fadilu Novaliću, Višković je naveo da postoje brojne teme koje dvije vlade trebaju zajednički rješavati.

Višković je naglasio da trenutna politička situacija u BiH nije dobra te da vlade treba da funkcionišu i u toj situaciji.

“Mi imamo dosta otvorenih pitanja koji se tiču svih građana u BiH. Mi imamo određene zajedničke institucije i preduzeća kao što je `Elektroprenos BiH`. Ono je već više od godinu dana u blokadi, a na računima tog preduzeća na današnji dan leži preko 200 miliona KM, a od toga 42 odsto pripada Republici Srpskoj”, naglasio je Višković.

On je rekao da bi se taj novac mogao uložiti u nove projekte “Elektroprenosa”.

Višković je dodao da bi dvije vlade trebale razgovarati i o zaštiti domaće proizvodnje, za šta postoje svakodnevni zahtjevi privrednih subjekata.

“Imamo u Upravi za indirektno oporezivanje na današnji dan oko 166,8 miliona KM od akciza na naftne derivate koje se koriste za puteve i auto-puteve. Republici Srpskoj od tog iznosa pripada 39 odsto, a ostalo Federaciji. Svjedoci ste da je taj novac potreban našim putarskim preduzećima i u FBiH i u Republici Srpskoj”, naveo je premijer Republike Srpske.

On je rekao da postoje i potencijalni zajednički energetski projekti s ciljem povećanja postotka proizvodnje ekološke energije.

“Kandidovali smo i prema Svjetskog banci za obnovu i razvoj određene projekte zajedno. Da gradimo put od Sarajeva prema Podgorici, dio od Foče prema Šćepan polju. Da radimo prugu od Doboja preko Tuzle, prema Zvorniku i Beogradu. Prugu od Doboja prema Šamcu. Koridor `Pet ce`. Sve su to zajednički projekti koje smo premijer Novalić, predsjedavajući Savjeta ministara /Zoran Tegeltija/ i ja zajedno kandidovali i sve su to stvari o kojima bi dvije vlade trebalo da razgovaraju, donesu odluku i odblokiraju te projekti”, istakao je Višković.

Komentarišući navode funkcionera SDS-a Vukote Govedarice da ima saznanja da je Višković tražio od Novalića da odustane od kupovine akcija Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/, predsjednik Vlade Republike Srpske je rekao da u ovome apsolutno nema istine.

Višković je rekao da nema privatizacije HET-a, dodajući da je dokapitalizacija drugi pojam.

“Očito ljudi ne razumiju termine, ali je bitno da nešto kažu i da na neki način zamajavaju javnost. To su neozbiljne izjave koje nisu utemeljene na činjenicama”, istakao je Višković.

(E.M)