Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /srv/users/serverpilot/apps/banjaluka/public/wp-content/themes/blnet/metaparams.php on line 70

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /srv/users/serverpilot/apps/banjaluka/public/wp-content/themes/blnet/metaparams.php on line 70

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /srv/users/serverpilot/apps/banjaluka/public/wp-content/themes/blnet/metaparams.php on line 70
Politika 04.06.2019.

VIŠKOVIĆ: Odredba o regresu u opštem kolektivnom ugovoru veliki iskorak

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je Vlada bila više nego jasna u prijedlogu opšteg kolektivnog ugovora i napravila veliki iskorak, ponudivši da regres na nivou najniže plate u iznosu od 450 KM bude neoporeziv.

Višković je rekao da se Vlada time odriče oko 60 miliona KM koliko bi iznosile obaveze za oko 200.000 radnika koji imaju pravo na regres.

– Ako od ukupno 266.000 zaposlenih oduzmemo oko 60.000 radnika u upravi koji nemaju pravo na regres, jer im je on uračunat u lična primanja, lako je izračunati iznos kojeg se odriče država, jer porezi i doprinosi na 450 KM iznose 295 KM – rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je pojasnio da niko nije precizirao da je limit za isplatu regresa 450 KM, nego da je taj iznos neoporeziv, navodeći da je Vlada protiv toga da se regres isplaćuje u ratama i da je zakonska obaveza da on bude isplaćen jednokratno.

– Ne želimo da bude spekulacija i da neko lična primanja podvede pod regres, a u stvari mu je isplatio platu – rekao je Višković.

On je naveo da je danas razgovarao i sa predsjednikom Saveza sindikata Republike Srpske Rankom Mišić i predložio da, ukoliko nema opšteg kolektivnog ugovora, razmotre koje odrednice će ugraditi u izmjne i dopune Zakona o radu.

Višković je istakao da je zakonsko rješenje, koje će poslanici razmatrati na predstojećoj sjednici Narodne skupštine Srpske, da poslodavcima koji povećaju plate bude vraćen dio doprinosa jeste način da oni radnicima daju veće plate i regrese.

Konfederacija sindikata: Dokument se ne odnosi se na sve radnike

Konfederacija sindikata Republike Srpske neće podržati Opšti kolektivni ugovor.

Ističu da se predloženi tekst dokumenta ne odnosi na sve radnike u Srpskoj, čime se umanjuju njihova prava.

Zahtijevaju da uvećanje po osnovu minulog rada bude najmanje 0, 4 po godini staža, a zamjerke upućuju i na regres, ističući da on mora biti u visini prosječne plate.

Poručuju da, ako predloženi ugovor bude usvojen, neće biti primijenjen na čak 75 hiljada radnika, koji platu primaju iz budžeta.

– Kada se konačno sjelo za sto i aktivirali se pregovori, onda je neko, iz ne znam kojih razloga, želio pošto-poto da dođe do bilo kakvog dokumenta. Ovakav dokument, koji ne daje prava zaposlenima u Republici Srpskoj i koji dijeli radnike u Republici Srpskoj, Konfederacija sindikata nije mogla da prihvati – pojasnio je Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

– Mi tražimo od Vlade da nastavimo pregovore. Moramo da radimo na usklađivanju Zakona o platama sa sistemskim Zakonom o radu i da utvrdimo šta su to najniža primanja za radnika u Republici Srpskoj – kaže Božo Marić, potpredsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

(Srna, RTRS)