Politika 14.01.2021.

Višković: Opravdano donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je cilj donošenja novog Zakona o visokom obrazovanju bio da se podstakne da što veći broj studenata upisuje javne univerzitete i istakao da se uspjelo u toj namjeri jer je ove godine upisano 658 studenata više nego prošle godine.

Višković je rekao da je Vlada razmatrala informaciju o upisnim politikama na dva javna univerziteta u Republici Srpskoj, podsjetivši na novi Zakon o visokom obrazovanju u Republici Srpskoj za koji je naglasio da je donesen kako bi se stanje u visokom obrazovanju što je moguće bolje uredilo i prilagodilo potrebama tržišta rada i privrede.

– Između ostalog mi smo predvidjeli da svi studenti koji redovno upisuju prvi i drugi ciklus imaju besplatno školovanje, po tom osnovu ono što nedostaje budžetu je oko tri miliona maraka – naveo je Višković.

On je posebno istakao da prema informaciji, vezano za upisnu politiku 2020-2021. godina, ima oko 650 studenata više upisanih na dva javna univerziteta, nego u prošloj akademskoj godini, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

– Želim da naglasim da je za to jedan od razloga i naš novi zakon i ova povlastica da svi studenti koji upisuju redovno godinu za godinu imaju besplatno školovanje i ne moraju izdvajati nešto iz svojih budžeta ni oni ni njihove porodice – naveo je Višković.

On je dodao da je to veliki doprinos i studentima i njihovim roditeljima i Republici Srpskoj.

– Nama je veoma značajno da podstaknemo da što veći broj studenata upisuje javne univerzitete. To nam je na neki način bila i želja kada smo donosili Zakon o visokom obrazovanju i evo po prvoj informaciji poslije donošenja tog zakona možemo da kažemo da smo na neki način uspjeli u toj namjeri jer već iamo 650 više upisanih studenata nego što smo imali u prošloj akademskoj godini – naglasio je Višković.

On je dodao da je to način i put kako treba raditi i u narednom periodu kako bi se stimulisalo da što više djece upisuje javne univezitete i time obrazovanje u Republici Srpskoj podigne na još veći nivo.

Vlada Republike Srpske upoznala se juče o informaciji o upisanim studentima u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2020/21. godini na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, prema kojoj je u ovoj akademskoj godini na javne visokoškolske ustanove u Srpskoj upisano 658 studenata više nego prethodne akademske godine.

Na javnim univerzitetima upisano je 614 studenata više nego prethodne godine, dok je na javnim visokim školama upisano 44 studenta više.

(Srna)