Politika 18.05.2022.

Višković osudio neizdavanje viza članicama tekvando reprezentacije BiH

ČITANJE: 1 minuta

​Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je nezadovoljstvo zbog toga što je, uskraćivanjem izdavanja viza, onemogućeno učešće članica tekvando reprezentatacije BiH iz Republike Srpske na Evropskom prvenstvu u Velikoj Britaniji.

„Želio bih da vjerujem da je u pitanju birokratski propust i da će takmičarkama iz Republike Srpske ipak biti omogućeno učešće na Evropskom prvenstvu u tekvandou, jer bi svako suprotno postupanje predstavljalo nedopustivu segregaciju po nacionalnoj i teritorijalnoj osnovi.

Okolnosti ovog slučaja i činjenica da vizu nisu dobile samo reprezentativke srpske nacionalnosti, a da je, istovremeno, odobren ulazak u zemlju reprezentatikama drugih nacionalnosti u javnosti budi opravdanu sumnju da su u pitanju neki drugi razlozi, koji se duboko kose sa politikom koju Velika Britanija zvanično promoviše u BiH.

Ukoliko vize nisu izdate samo zato što su one Srpkinje i što dolaze iz Republike Srpske, onda je to presedan za svaku osudu. Ukoliko je u pitanju propust administrativne prirode, pozivamo ambasadu Velike Britanije da ispravi ovu nepravdu i omogući izdavanje viza ili u suprotnom da zvanično javnosti pojasni gdje je i zbog čega nastao problem sa izdavanjem viza.

Zbog specifičnih okolnosti i činjenice da se u javnosti sumnja da je riječ o diskriminaciji po nacionalnoj i teritorijalnoj osnovi, pozivamo ambasadu Velike Britanije da se javno oglasi i obznani šta je, konkretno, problem u ovom slučaju“, navodi se u reagovanju predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

(E.M)