Vijesti 04.01.2023.

VIŠKOVIĆ: Otkazi i rukovodiocima koji su dozvolili radnicima da ne dolaze na posao

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković tvrdi da će otkaz ugovora o radu dobiti neodgovorni radnici koji nisu dolazili na posao u javnim preduzećima i institucijama, ali i rukovodioci koji su to dozvolili.

Višković je rekao Srni da je istekao rok za predaju izvještaja o onima koji su primali platu a nisu dolazili na radna mjesta.

– Tamo gdje su kolektivnim ugovorima, koje su potpisale određene institucije ili preduzeća sa sindikatima, vodi se disciplinski postupak, ali svi na kraju završe sa otkazom ugovora o radu – naveo je Višković.

On je dodao da su neke od institucija, zbog zakonskih procedura, tražile dodatno vrijeme da bi sprovele disciplinske postupke i dostavili potrebne informacije, što je Vlada i odborila.

– Ovo će biti posao u kontinuitetu. Ima i anonimnih prijava. Svi su upozoreni da ne idu logikom da napišu da je sve u redu. Gdje god ustanovimo da smo na bilo koji način obmanuti sa izvještajem, neposredni rukovodioci će snositi sankcije – istakao je Višković.

On tvrdi da to nije nikakva prijetnja, niti hir, nego da je potrebno poštovati zakone.

– Tražim da budu poštovani zakoni, da onaj ko je u ovako teško vrijeme dobio posao u državnoj instituciji ne treba komentarisati dolazak na radno mjesto ni njegov radni učinak – dodao je Višković.

On je ponovio da će javnost biti na vrijeme informisana o onima koji ne dolaze na posao.

– Ako neko tri dana uzastopno nije došao na posao, nije opravdao izostanak to je automatski i prekid radnog odnosa. Niko ne radi mimo zakona. Sankcija za onog ko pokuša da prikrije takvog pojedinca jeste da gubi poziciju na kojoj se nalazi, bez obzira o kome se radi i na kojoj poziciji se nalazi – zaključio je Višković.

(Srna/SB)