Politika 16.03.2021.

Višković položio vijenac palim borcima na groblju Mali Zejtilnik

ČITANJE: 1 minuta

Na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu počelo je obilježavanje 25 godina od egzodusa oko 120.000 sarajevskih Srba, a prisustvuju predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović.

Prisutni su i predstavnici grada Istočno Sarajevo i opština u njegovom sastavu, članovi organizacija i udruženja proisteklih iz proteklog rata, te Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Višković je položio vijenac na spomenik palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata na groblju Mali Zejtinlik na Sokocu povodom obilježavanja događaja „Egzodus sarajevskih Srba 1996. godine”.

Delegaciju Narodne skupštine čine potpredsjednik Narodne skupštine Sonja Karadžić Jovičević i poslanici Miroslav Vujičić, Spomenka Stevanović i Aleksandar Glavaš.

U 13.00 časova delegacija će prisustvovati parastosu svim poginulim borcima u Manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji.

Organizator ove tradicionalne manifestacije je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ranije je najavljeno da će Višković u 12.45 časova posjetiti višečlanu porodicu Ćeranić u sokolačkom selu Sokolovići, zaseok Selišta.

Prije 25 godina oko 120.000 sarajevskih Srba moralo je da napusti svoja ognjišta u sarajevskim naseljima Ilidža, Ilijaš, Hadžići, Grbavica, Vraca, Rajlovac i Vogošća.

U martu 1996. godine ispisane su brojne pojedinačne tragedije ovdašnjeg stanovništva, zbog čega je Dejtonski mirovni sporazum za sarajevske Srbe asocijacija na najveće poslijeratno protjerivanje naroda sa svojih ognjišta.

Srpski borci Sarajevsko-romanijske regije tokom odbrambeno-otadžbinskog rata zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske i odbranili svoje domove.

Za odbranu ovih prostora, život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 ih je ranjeno, oko 1.000 sahranjeno na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu.

(Srna/A.M.)