Politika 21.02.2019.

Višković predsjedavajući Savjeta za bezbjednost saobraćaja RS

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izabran je danas za predsjedavajućeg Savjeta za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, dok su za članove Savjeta u novom sazivu izabrani ministri unutrašnjih poslova, saobraćaja i veza, zdravlja i socijalne zaštite, prosvjete i kulture i finansija Republike Srpske.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da Savjet još čine stručni saradnici i predstavnici drugih institucija koje se bave ovim poslovima, kao što je Auto-moto savez (AMS) Republike Srpske, ističući da se ovim najbolje pokazuje koliko Vlada Republike Srpske pridaje značaju bezbjednosti saobraćaja.

Trninić je nakon konstitutivne sjednice Savjeta rekao da je usvojen zaključak da su opravdana i dobro trošena sredstva koja su korištena za povećanje bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj na osnovu izdvajanja od jednog procenta prema Zakonu o obaveznom osiguranju vozila i da je na taj način povećana bezbjednost saobraćaja u Srpskoj.

“Jedino čime nismo zadovoljni jeste to što još imamo veliki broj smrtno stradalih na našim drumovima, kojih je prošle godine bilo 130, a što je povećanje u odnosu na 2017. godinu kada ih je bilo 115”, istakao je Trninić.

On je dodao da su na sjednici razmatrani i izvještaj Savjeta o bezbjednosti saobraćaja za prošlu godinu, izvještaj o radu Savjeta za prošlu godinu i plan rada za 2019. godinu.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da je zabrinjavajući podatak da je povećan broj mladih stradalih u saobraćaju u Srpskoj, zbog čega se u narednom periodu mora više raditi da se mladi zaštite u saobraćaju.

Radović je istakao da je u 2018. godini bilo 39 smrtno stradalih mlađih od 30 godina, od kojih 35 od 21 do 30 godine života, dodajući da u prošloj godini nije bilo poginulih mlađih od 13 godina.

“Zabrinjava i povećanje broja smrtno stradalih motociklista kojih je bilo prošle godine 15, a 2017. godine devet, što govori da se mora posvetiti veća pažnja bezbjednosti motociklista putem određenih mjera i kampanje usmjerene prema mlađim ljudima”, napomenuo je Radović.

On je rekao da je Tutnjevac na putu Klašnice-Prnjavor jedno od opasnih mjesta na kojem se često dešavaju saobraćajne nezgode.

Pozivajući se na podatke MUP-a Republike Srpske, Radović je rekao da je procenat upotrebe pojasa na prednjem sjedištu od 49 odsto u 2015. godini povećan na 65 odsto, brzina je u 26 odsto bila uzrok saobraćajnih nezgoda, a sada je 19 odsto, dok je udio vozača koji su prouzrokovali saobraćajnu negodu pod dejstvom alkohola sa 13,9 pao na 9,5 odsto.

Radović je najavio da će biti održana redovna godišnja konferencija o bezbjednosti saobraćaja u lokalnoj zajednici u organizaciji resornog ministarstva i Agencije, a 23. oktobra i skup uoči konferencije “Iskustva zemalja Evrope u bezbjednosti saobraćaja-korak ka bezbjednijem saobraćaju u zemljama zapadnog Balkana”.

Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Krsto Lipovac rekao je da je Republika Srpska prije 20 godina registrovala 260 poginulih u saobraćajnim nezgodama, a prošle godine registrovano je 130.

“To nije uspjeh, to je legat kada na godišnjem nivou smanjite ili prepolovite broj poginulih u saobraćajnim nezgodama”, istakao je Lipovac.

On je rekao da je Republika Srpska u proteklom vremenu uložila velike napore s ciljem povećanja bezbjednosti u saobraćaju.

“Republika Srpska danas služi kao primjer regionu u smislu institucija jer ima Savjet kao najvažniju instituciju za koordinaciju poslova bezbjednosti u saobraćaju, kojim predsjedava premijer, a u čiji rad je uključeno i pet ministara i druge institucije iz ove oblasti”, zaključio je Lipovac.

(Nezavisne)