Politika 25.05.2021.

Višković: Prioritet infrastrukturno povezivanje i energetika

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je neophodno što prije obezbijediti finansijska sredstva za izgradnju puta Brod na Drini – Foča prema Šćepan Polju.

Višković je nakon sastanka sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, istakao da je Crna Gora više nego zainteresovana za gradnju putnih pravaca koji povezuju Crnu Goru sa Republikom Srpskom i BiH.

“Put od Plužina prema Šćepan Polju isto tako očekuje rehabilitacija. Time će putni pravac koji spaja BiH sa Crnom Gorom i dalje nastavlja prema Albaniji biti magistralna saobraćajnica koja povezuje u najmanju ruku dvije države“, rekao je Višković novirima u Banjaluci.

Višković je naglasio da je nezaobilazna tema sastanka bilo pitanje energetike.

Prema njegovim riječima, posebno značajna pitanja su HES “Gornja Drina”, Hidroelektrane na Trebišnjici, Bilećko jezero i mnoga druga koja će u narednom periodu biti zajednički rješavana.

“Crna Gora i Republika Srpska značajan energetski potencijal koriste iz termoelektrana i moramo se što prije okrenuti obnovljivim izvorima energije. Formiraćemo stručne ekipe koje se raditi na finalizaciji svih naših dogovora u vezi sa ovim pitanjima”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je naveo da su među značajnim pitanjima i turistički potencijali Srpske i Crne Gore.

“Turistički potencijali Nacionalnog parka `Sutjeska`, Durmitora, Parka prirode `Piva`, zatim rafting na Tari i drugi sadržaji, moraju biti dio jedinstvene turističke ponude s obje strane granice. Potrebno je da u jednom paketu ponudimo sve te prirodne ljepote, jer turisti koji dođu iz cijelog svijeta žele da sve to vide u jednom paketu i da što lakše prelaze granice“, istakao je Višković.

Višković je Krivokapiću zahvalio za ukidanje naplate putarine na putu Trebinje – Herceg Novi, navodeći da će to znatno olakšati komunikaciju građana, ne samo u finansijskom smislu, već će se time zaustaviti stvaranje gužvi.

Kada je riječ o kulturnom nasljeđu, Višković je podsjetio da su Srpska i Crna Gora zajedno prema Unesku kandidovale stećke kao istorijsku dragocjenost, navodeći da će u budućem periodu to biti značajan potencijal.

Višković je rekao da Republika Srpska i Crna Gora do sada nisu imale institucionalnu saradnju na ovakvom nivou.

“Sam dolazak premijera omogućava da u narednom periodu što brže uđemo u rješavanje svih pomenutih pitanja na dobrobit građana BiH, Republike Srpske i Crne Gore”, dodao je Višković.

(Srna, E.M)