Politika 02.12.2022.

Višković: Prioritet je ravnomjerni razvoj Republike Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Prioritet u programskom opredjeljenju buduće Vlade Republike Srpske je ravnomjeran razvoj Srpske i njenih lokalnih zajednica, izjavio je danas mandatar Radovan Višković tokom konsultacija sa delegacijom Saveza opština i gradova Srpske.

Predstavnici Saveza opština i gradova, čiju je delegaciju predvodio predsjednik tog Saveza LJubiša Ćosić, istakli su da je u narednom periodu potrebno dalje raditi na otvaranju novih i proširenju postojećih poslovnih zona u saradnji sa budućom vladom, kao i jačanju koncepta slobodnih zona.

Oni su istakli da u opštinama i gradovima razvijaju poslovne zone, te da aktivno rade na unapređenju poslovnog ambijenta, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Iz Saveza opština i gradova su naveli da je podrška Vlade opštinama i gradovima bila najveća, vidljiva i mjerljiva od 2018. do 2022. godine, a posebno su se zahvalili za novčanu podršku Vlade Republike Srpske u iznosu od 30 miliona KM iz 2020. godine, što im je bilo od izuzetne pomoći s obzirom na to da je likvidnost njihovih budžeta bila ugrožena zbog posljedica pandemije virusa korona.

Razgovoralo se o izmjenama i dopunama određenih zakonskih rješenja, čime bi bilo pospješeno funkcionisanje, pravednija preraspodjela određenih prihoda, te drugačija organizacija pojedinih službi u organima lokalnih zajednica radi uspješnijeg funkcionisanja opština i gradova.

Višković je danas u okviru konsultacija razgovarao i sa rektorima javnih univerziteta u Srpskoj.

(Srna)