VIŠKOVIĆ: Prvo pročitati šta piše u dokumentu, pa onda komentarisati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da dokument Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost.

“U dokumentu precizno piše da ne prejudicira članstvo u NATO. Bilo bi dobro da taj dokument, koji se zove Programske reforme BiH, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Dragan Mektić i svi koji kritikuju na neviđeno prvo pročitaju šta tamo piše i kako piše, a onda izlaze u javnost i komentarišu”, istakao je Višković za Srnu.

On je naglasio da taj dokument ne prejudicira članstvo u NATO, odnosno da su to reforme koje ne prejudiciraju članstvo, te da je za svaku vrstu kretanja ka članstvu potrebna nova odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH, a odluke će se donositi u skladu sa stavovima svih organa vlasti”, pojasnio je premijer Srpske.

Govoreći o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, Višković je rekao da je to dobra vijest, jer će konačno biti formirana vlast na nivou BiH.

“Činjenica je da godinu dana nismo imali formiran Savjet ministara i da su zbog toga bili zaustavljeni infrastrukturni projekti što je napravilo veliku štetu po budžet Republike Srpske. Sada su stvoreni uslovi da se imenuje predsjedavajući Savjeta ministara, što je za nas veoma važno”, konstatovao je Višković.

On je ocijenio da su se Šarović, Mektić i Igor Crnadak nadali da će i ovaj mandat potpuno neopravdano provesti u foteljama i kad je tome došao kraj sad su ljuti i gubitak svojih privilegija I pozicija pravdaju nekom izmišljenom pričom o navodnom članstvu u NATO.

“A kakvu su politiku predstavnici SDS-a i PDP-a vodili u Sarajevu najbolje pokazuje nedavni primjer kada je srpski ministar Mirko Šarović na telefonskoj sjednici Savjeta ministara prihvatio izvještaj Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH čime je nanio ogromnu štetu našim javnim univerzitetima i studentima u Republici Srpskoj. To je ta njihova politika koju su vodili u Sarajevu”, istakao je Višković.

On je rekao da će vrijeme najbolje pokazati ko je bio u pravu, kao što je i do sada bilo kada su na dnevnom redu bile važne teme po Republiku Srpsku i njene interese.

(Srna)

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar 2019. godine: Policijska uprava U protekla 24 časa u Banjaluci zabilježeno je pet krivičnih djela. Javni red i mir je narušen šest puta. Dogodile su se tri saobraćajne nezgode, dva lica su lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledana su 72 odrasla pacijenta, 21 dijete i

BRUKA U ČELINCU: Opljačkana kutija sa donacijama tokom humanitarnog meča rukometašica Borca

Od večeras praktično više ništa nije sigurno u našem društvu, pa čak ni novac od humanitarne akcije. Naime, nepoznati lopovi opljačkali su kutiju sa donacijama za porodicu Đurić iz Čelinca, gdje je večeras odigrana rukometna utakmica između Borčevih djevojaka i aktuelnih šampionki iz Gruda. Hercegovke, koje su prvakinje Bosne i Hercegovine i najbolji tim u

DODIK POTVRDIO: Staša Košarac i Vojin Mitrović kandidati SNSD-a za ministre

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će kandidati ove stranke za ministarske funkcije u novom sazivu Savjeta ministara biti Staša Košarac i Vojin Mitrović. “Za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnosa će biti predložen Staša Košarac, a Vojin Mitrović za ministra transporta i komunikacija”, rekao je Dodik. Dodik je napomenuo da će ministarska

OLIMPIJSKI CENTAR “JAHORINA”: Otvorena nova sezona skijanja

Na Јahorini je večeras zvanično otvorena nova ski-sezona puštanjem u rad novoizgrađenog ski-lifta “Sidro” Poljice, te paljenjem olimpijske baklje, koja će gorjeti tokom godine kao podsjetnik na olimpijsku 1984. godinu. Olimpijski plamen upalili su Nemanja Majdov, svjetski prvak u džudou, sa ostalim olimpijcima i paraolimpijcima sa područja grada Istočno Sarajevo. Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan

TRG KRAJINE: Otvorena “Zimska varoš”, manifestacija će trajati mjesec dana

Gradonačelnik Igor Radojičić otvorio je večeras na banjalučkom Trgu Krajine turističku manifestaciju „Zimska varoš“, koja će trajati mjesec dana. „Građani će imati priliku da se u narednih mjesec dana ovdje zabave, pronađu neke ugostiteljske, turističke i trgovinske sadržaje – rekao je Radojičić novinarima nakon otvaranja ove manifestacije. Radojičić je rekao da će prvi put na

Grupa “Pravda za Davida” od sutra stranka pod imenom “Pokret pravde”

Osnivačka skupština političke organizacije “Pokret pravde” će biti održana sutra u Banjaluci.  “Pokret pravde“ nastaje, kako su naveli, kao politički oblik djelovanja članova neformalne grupe “Pravda za Davida“. U Banjaluci su 26. marta prošle godine počela okupljanja grupe “Pravda za Davida”, čiji članovi traže istinu u slučaju smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića, koji je nestao 18.