Politika 12.05.2021.

Višković: Republika Srpska garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da je Republika Srpska danas garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

“Dovoljno je samo vratiti se desetine godina unazad i vidjeti kako su Srbi stradali, nestali, protjerani ili izbrisani tamo gdje su vijekovima postojali, a nisu imali svoju državu”, rekao je Višković u banjalučkoj kasarni “Kozara” gdje je prisustvovao obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske /VRS/.

Višković je istakao da je VRS stvorila i odbranila Republiku Srpsku, te da je formiranje VRS bio odgovor na već postojeće dvije vojske na prostoru BiH – tzv. Armija BiH i HVO.

On je izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske, navodeći da je potrebno posebno se pokloniti borcima VRS koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske.

Višković je rekao da je Republika Srpska imala 210.000 pripadnika VRS od čega ih je 23.801 dao život za Republiku Srpsku.

On je podsjetio na nekoliko značajnih vojnih pobjeda VRS koje će se sigurno izučavati na vojnim akademijama širom svijeta, kao što su Koridor, Mitrovdanske bitke u Hercegovini, Podrinje, zapadni dio Republike Srpske, Sarajevsko-romanijsko ratište.

“U ovim bitkama su VRS i srpsko stanovništvo bilo u značajno manjem broju, a nasrtale i oružane snage susjednih zemalja na srpski narod koji se morao organizovati da bi branio svoja ognjišta”, istakao je Višković.

Višković je rekao da VRS nikada nije bila osvajačka niti okupatorska, već je samo branila svoj narod i teritoriju u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, a srpski narod je to radio i u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

“I danas kada iz Republike Srpske pošaljemo poruku – želimo da razgovaramo o budućnosti BiH u kojoj živimo – to naiđe na osudu i razne spekulacije o tome kako se mi separatišemo”, rekao je Višković.

On je rekao da se neki bore za BiH u koju se kunu, a izgleda da u toj istoj BiH nema mjesta za srpski narod.

“Podržavamo ih u tome, a onda nam dozvolite da mi idemo svojim putem. Mi ćemo to raditi jer je to legalno i ustavno pravo i nikome nećemo nanijeti nikakvu bol, štetu i patnju”, poručio je Višković.

On je rekao da u Republici Srpskoj, za razliku od FBiH, svi uživaju svoja prava i slobode, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

“Srbi U FBiH često ne smiju ni da kažu da su Srbi, nemaju nikakva prava, nemaju struju, puteve, posao niti egzistenciju”, zaključio je Višković.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u odbrambeno-otadžbinskom ratu za stvaranje i očuvanje Srpske.

(Srna/ N.S)