Politika 09.06.2022.

VIŠKOVIĆ: Rezultati našeg rada vidljivi na svim poljima, očekujemo ubjedljivu izbornu pobjedu

ČITANJE: 3 minute

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković očekuje da ova stranka zajedno sa svojim koalicionim partnerima na predstojećim opštim izborima u BiH odnese ubjedljivu pobjedu, te da u prilog tome idu rezultati koje je sadašnja vlast ostvarila u prethodnom periodu.

“Po reakcijama ljudi na terenu, ali i po onome što smo uradili širom Republike Srpske, daje nam za pravo da kažemo da i dalje treba da ostanemo najmoćnija stranka ne samo u Srpskoj nego i u BiH”, rekao je Višković za televiziju K3.

On je dodao da su rezultati rada sadašnje vlasti vidljivi na svim poljima, te da o tome najbolje svjedoči podatak da je budžet za javne investicije u ovoj godini za 200 miliona KM veći nego što je bio prošle godine.

“Taj novac Vlada Srpske ne prebacuje niko na tekući račun, nego se kandiduju projekti, te budu odobreni oni koji su od opšteg interes za određenu lokalnu zajednicu”, rekao je Višković, koji je i predsjednik Vlade Republike Srpske.

On je podsjetio da je ovogodišnji rebalans budžeta za 350 miliona veći od budžeta, te da su skoro sva sredstva otišla prema građanima i investicijama.

“Budžet Srpske je apsolutno likvidan i finansira sve svoje obaveze. Agrarni budžet, koji je prošle godine bio 75 miliona KM, danas iznosi 106 miliona KM i veći je nego u FBiH koja ima duplo više poljoprivrednih gazdinstava od Srpske”, istakao je Višković.

On je naglasio da se Srpska razvija i da bi pozitivni pokazatelji bili još bolji da o svemu odlučuje samostalno, jer često ima zastoja na nivou zajedničkih institucija zbog kojih Srpska ne može da realizuje određene ideje.

Višković je napomenuo da Republika Srpska danas ima najpovoljnije poreske stope i najpovoljniju cijenu električne energije i u BiH i regiji, a to mogu potvrditi i privrednici Srpske.

Govoreći o presudi suda u Americi u vezi sa koncesijom za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu, Višković je rekao da će Republika Srpska iskoristiti sva pravna sredstva kako bi iz tog slučaja izašla što bezbolnije.

“Mislima da je nerealno presuđen iznos, te ako ne možemo osporiti samu odluku, želimo da povedemo polemiku oko iznosa koji je dosuđen”, rekao je Višković.

Osvrnuvši se na rusko-ukrajinski sukob, Višković smatra da je potrebno sačuvati neutralnu poziciju. “Nas niko nije pitao za ovaj sukob i mi ne odlučujemo ništa o njemu, a svako svrstavanje na jednu ili na drugu stranu može nam samo napraviti štetu”, ocijenio je Višković.

On je napomenuo da je federalno Sarajevo najveći konzument ruskog gasa, te istakao da bi njegovi građani mogli da plate ceh ukoliko budu uvedene sankcije Rusiji.

“Taj ceh bi mogli da plaćaju po cijeni pet ili deset puta većoj nego što ga sada plaćaju, jer, zahvaljujući Republici Srpskoj, što je potvrdio i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, BiH nije uvela sankcije Rusiji i zato Rusija smatra BiH prijateljem”, rekao je Višković.

Zbog toga, zaključio je on, Rusija isporučuje BiH gas po prošlogodišnjim, a ne po berzanskim cijenama.

(Srna/SB)