VIŠKOVIĆ: Rješavanje imovinskih odnosa u RS obiman posao, RUGIPP može da zaposli neophodan broj ljudi

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ ima odriješene ruke da zaposli dovoljan broj ljudi kako bi bile ubrzane procedure rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

“Vlada je odobrila i rebalans budžeta RUGIPP-u i nedostatak kadra ne smije biti prepreka. Nama je najmanji trošak plata nekog čovjeka koji će da radi svoj posao i da završimo tu eksproprijaciju i imovinskopravne odnose što prije”, rekao je Višković novinarima na Mrakovici gdje se danas i sutra održava godišnji sastanak rukovodstva i šefova područnih jedinica ove uprave.

On je naglasio da je RUGIPP nosilac poslova eksproprijacije, te da će Vlada, ako treba, donijeti nova zakonska rješenja, leks specijalis zakone.

“Mi ćemo to raditi kako bismo te procedure smanjili. Ne možemo više dozvoliti sebi luksuz da za određene stvari čekamo godinu, dvije, tri, nego moramo to brzo rješavati. Da bismo uopšte došli u poziciju da pokrenemo investicione cikluse na auto-putevima, hidrocentralama, magistralnim i regionalnim putevima, glavni uslov početka bilo kakvih radova je rješavanje imovinskopravnih odnosa”, istakao je Višković.

On je naveo primjer starog puta između Foče i Šćepan Polja koji postoji više od 50 godina za čiju su rekonstrukciju obezbijeđeni projekti i sredstva, ali se ispostavilo da nisu riješeni imovinskopravni odnosi i da će njihovo rješavanje trajati dvije-tri godine.

Direktor RUGIPP-a Bosiljka Predragović rekla je da se traže smjernice kada je riječ o novom zapošljavanju, odnosno nova sredstva koja su potrebna Upravi kako bi ispratila sve buduće infrastrukturne projekte i riješila imovinskopravne odnose u postupcima eksproprijacije.

“Očekujemo da će analiza ovogodišnjeg sastanka takođe ukazati na to gdje su problemi kako bismo mogli da ih riješimo u narednom periodu”, navela je Predragovićeva.

Ona je podsjetila da je prošlogodišnji sastanak doveo do promjene sedam šefova područnih jedinica.

“U narednom periodu to takođe planiramo tamo gdje smo vidjeli da nisu odgovorili zadataku, gdje područna jedinica ima zastoj u radu, a takođe gdje se i građani kao krajnji korisnici naših usluga žale i na lični odnos državnih službenika prema njima”, istakla je Predragovićeva.

Načelnik Odjeljenja za privredu u Pravobranilaštvu Republike Srpske Vlado Jović rekao je da je ovaj sastanak prilika da se dođe do zajedničkih zaključaka i smjernica koji će biti korišteni u radu.

“Prije svega to se odnosi na infrastrukturne projekte izgradnje auto-puteva na teritoriji Republike Srpske gdje u narednom periodu predstoji veliki zadatak i za Pravobranilaštvo i za RUGIPP. Znamo da rješavanje imovinskih odnosa predstavlja preduslov za početak izgradnje auto-puteva Prijedor- Banjaluka i Bijeljina-Vukosavlje”, naveo je Jović.

RUGIPP jednom godišnje organizuje zajednički sastanak rukovodstva i šefova svih 48 područnih jedinica na kojem se analizira dosadašnji rad i utvrđuju smjernice za dalje aktivnosti s ciljem kvalitetnijeg pružanja usluga građanima i stvaranja preduslova za realizaciju kapitalnih investicija i projekata od opšteg interesa.

(Srna)

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji

PRIPREME ZA PREDSTOJEĆU GRIJNU SEZONU Kako sačuvati novac štedeći energiju

Prema procjenama, u neizolovanom grijanom prostoru, 35 odsto toplote gubi se kroz spoljašnje zidove, 25 odsto kroz prozore i vrata, isto toliko kroz krov, a 15 odsto energije izgubi se kroz pod. Ovi gubici mogu se smanjiti manjim ili većim ulaganjima u termoizolaciju, čiji je zadatak ujedno smanjenje troškova i povećanje komfora korisnika. Ušteda energije,

Besplatan čas tanga

Škola “Tango natural” organizuje 20. septembra od 19 časova u Domu omladine prezentaciju i besplatan čas argentinskog tanga. Organizatori kažu da će njihovi instruktori prisutnima ispričati zanimljive priče o tangu i da će moći vidjeti kako se pleše ovaj ples. “Ako vam se svidi i ako budete željeli iste večeri imaćete priliku napraviti i sami

U Banjaluci pronađeno tijelo muškarca

Tijelo šezdesettrogodišnjeg Banjalučanina B.R. pronađeno je danas u ulici Trive Amelice u Banjaluci saznaju “Nezavisne”. Ove informacije potvrđene su nam u Policijskoj upravi Banjaluka”. “Na lice mjesta izašli su policijski službenici, mrtvozornik i ekipa Hitne pomoći. Tijelo je prevezeno na Novo gradsko groblje gdje će biti obavljen pregled tijela”, rekli su nam u PU Banjaluka.

Talon Grikspor osvojio Srpska open

Talon Grikspor odigrao je cijeli turnir na visokom nivou i u svom prvom nastupu u Banjaluci osvojio pehar namijenjen pobjedniku.  Sa 6:2, 6:3 savladao je indijskog tenisera Sumita Nagala, na kojeg je jučerašnje polufinale ostavilo traga. Prvi set holanđanin je lako riješio u svoju korist, da bi Nagal pružio nešto veći otpor u drugom, ali

Obilježen Svjetski dan pružanja prve pomoći

Tridesetak volontera Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka pokaznim vježbama na Trgu Krajine obilježilo je Svjetski dan pružanja prve pomoći, a tokom ove sedmice nizom aktivnosti će obilježiti i Nedjelju borbe protiv tuberkuloze. Željka Ilić, sekretar Crvenog krsta Banjaluka, kaže da su ovo tradicionalne akcije, koje iz godine u godinu privlače zainteresovanost mnogih građana. “Bili smo