Politika 03.03.2021.

Višković sa ambasadorom Njemačke: Vakcinacija jedini efikasan način sprečavanja širenja virusa

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas, u Banjaluci, sa ambasadorkom Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Uber (Margret Uebber).

Na sastanku je razgovarano o pandemiji virusa korona, mjerama i aktivnostima koje su se preduzimale na početku epidemije s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, kao i o trenutnim aktivnostima koje se provode po pitanju obezbjeđivanja vakcine protiv COVID-19.

Sagovornici su istakli da je vakcinacija, u momentu kada se cijeli svijet suočava sa pandemijom virusa korona, jedini efikasan način sprečavanja širenja ovog virusa, te su naglasili da se mnoge zemlje suočavaju i nastoje prevazići problemi koji su trenutno prisutni po pitanju nabavke vakcine protiv virusa korona.

Predsjednik Vlade istakao je da je Republika Srpska, od prvog registrovanog slučaja virusa korona u Republici Srpskoj, uspjela da svakom građaninu obezbijedi kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, kao i opremu za zdravstveni sektor, i da sada, nakon godinu, požrtvovano radi da građanima Republike Srpske obezbijedi vakcinu u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

Takođe, predsjednik Vlade je istakao da je u Republici Srpskoj započela vakcinacija zdravstvenih radnika i prioritetnih grupa prema planu vakcinacije, te izrazio nadu da će ugovorene količine od 800 doza vakcine protiv COVID-19 biti isporučene.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ambasadorka Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Uber razgovarali su i o štetnim posljedicama virusa korona na stanje u privredi, ističući da mjere zatvaranja koje su u Republici Srpskoj bile na početku pandemije, a koje su i dalje prisutne u Njemačkoj, ostavljaju negativne posljedice na funkcionisanje privredne aktivnosti, posebno u oblasti malog i srednjeg preduzetništva.

Predsjednik Vlade Radovan Višković zahvalio se ambasadorki Njemačke u BiH na donaciji zaštitne medicinske opreme Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Na današnjem sastanku istaknut je značaj dobre i korisne saradnje sa njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – GIZ, koja sa određenim agencijama i
ministarstvima u Republici Srpskoj provodi i realizuje projekte u različitim oblastima.

(E.M)