Politika 04.01.2023.

Višković: Sa Dana Republike poruke mira, ljubavi i tolerancije

ČITANJE: 1 minuta

Sa Dana Republike, 9. januara, poslaćemo poruke mira, ljubavi i tolerancije, poručio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

On se osvrnuo i na okupljanja bošnjačkih udruženja proisteklih iz minulog rata, povodom obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara.

– Posljednjih nekoliko dana pojavljuju se protesti nekih nevladinih organizacija. Republika Srpska je bezbjedna destinacija i s ponosom ističemo da pripadnici drugih naroda, bez obzira na vjeru i naciju, koji ovdje žive, imaju sva prava Ustavom zagarantovana. Nisam siguran da srpski narod u FBiH ima ista takva prava, za koja se takođe borimo – istakao je Višković za RTRS.

Republika Srpska će 9. januara proslaviti Dan Republike i 31 godina postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH. Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.